My všichni školou povinní: Jirka dál drásá nervy rodičům i učitelce. Na rošťáka zavzpomínala i Jana Šulcová

My všichni školou povinní: Jirka dál drásá nervy rodičům i učitelce. Na rošťáka zavzpomínala i Jana Šulcová
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Malý Jirka Oliva dlouho v tajné skrýši na půdě nevydržel a vrátil se domů. Rodiče, kteří byli už kvůli jeho zmizení na policii, si tak oddechli. V těch časech se ještě tak moc nemluvilo o únosech dětí, takže rodiče byli spíš vyplašení, že syn je někde sám a v zimě.

Nadšení z jeho návratu doma brzy zmizelo a rodiče opět bezradně debatovali nad deníčkem s poznámkou od Hajské. Ta už je na svého zlobivého žáka úplně alergická, a přestože Jirka si vůbec neuvědomuje, že dělá něco špatně, ona má pocit, že se snaží ze všech sil jí rozložit hodinu. Tentokrát to bylo ještě horší. Jirka si podle ní vyrobil zbraň zvanou flusačka jen proto, aby ji mohl ve škole zesměšňovat. A zatímco otec se poznámce jen zasmál, Jirkova máma začíná pochybovat o tom, jestli udělala dobře, že si adopci Jirky prosadila. Od manžela se jí ale dostalo ujištění, že má Jirku rád, přestože je trochu komplikovaný.

Karfík a Hajská ve škole
Karfík a Hajská ve škole | Zdroj: Jaromír Komárek / © Česká televize

Rozvod Joklových je u konce a jak bylo v té době zvykem, děti zůstaly v péči matky. Ta je ráda, že má konečně od chození k soudu pokoj a na obzoru je nová známost. Jenže teď musí najít způsob, jak dětem říct, že nechce zůstat sama, aby to nebraly jako zradu. Syn nakonec pochopil situaci sám.

Karfík s Janou prožívají úsměvné starosti vztahu, který je v začátcích. Jana jela s dětmi na hory, ale její přítel s ní nejel. Byl trochu uražený, protože mu Jana řekla, že nedělá dobře, když ve škole před dětmi předstírá, že všechno ví a zná. On si však myslí, že je studovanější a nemá se mu do jeho metod plést. Ale i Lamač mu naznačil, že Jana má pravdu a on je vůl, když nejel na hory s ní.

Veronika Žilková (Jana Vyhlídalová) na roli pionýrské vedoucí zavzpomínala v jednom starším rozhovoru. Byla to její druhá televizní práce a v té době chodila teprve do prvního ročníku. Z natáčení byla nervózní.

Ráno mi bylo špatně od nervů, pan režisér Ráža byl přísný a já kopyto. Prožívala jsem tam vlastně dva milostné vztahy, s Mirkem Vladykou a s Lexou Pyškem, a hrozně jsem se styděla. Úplně se vidím, jak tam stojím pod vodopádem v plavkách a celou mě líčí tělkou. Rok se to točilo a já se celý rok styděla. Za tu roční práci jsem si tehdy coby hlavní ženská role vydělala třináct tisíc, dostávala jsem sto šedesát korun za natáčecí den. Dnes s odstupem vidím, že to paní Markéta Zinnerová napsala strašně hezky, sama má tři děti a problémy rodičů s dětmi skvěle vystihla.

Jana Šulcová měla také dlouho natáčení v paměti. Roli paní Olivové přijala, protože byla už dlouho na mateřské dovolené a nutně si od dětí potřebovala odpočinout. To netušila, že už ráno, když pro ni přijede auto, bude mít jako spolujezdce malého Milana Šimáčka (Jirka Oliva), který celý den nezavře pusu a kluk byl přesně tak roztomilý a upovídaný, jako jeho postava. Nakonec ho uplácela pytlíkem bonbónů, aby alespoň po cestě na natáčení byl v klidu. Zlobit se na něj neuměla, protože dojemná očička malého kluka ji dokázala odzbrojit.

Zdroje článku: