Město Most požádalo ČT o možnost používat slogan „Dycky Most!“. Zjistěte, jaké další zajímavosti vám o seriálu Most! unikly

Město Most požádalo ČT o možnost používat slogan „Dycky Most!“. Zjistěte, jaké další zajímavosti vám o seriálu Most! unikly
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dycky Most! Nekorektní humor z dílny Petra Kolečka a Jana Prušinovského pobaví i pět let po premiéře. Seriál ovlivnil turistický ruch ve městě, kam si seriálový fanoušci jezdili prohlédnout místa, kde se pohybovali jejich oblíbení hrdinové.

Největší pozornost stále patří reálné restauraci Severka, která byla pro seriálové postavy základnou i útočištěm. Dodnes se u restaurace zastavují lidé, aby si udělali fotku. Někteří zajdou i dovnitř, aby ochutnali místní nabídku jídel. Po premiéře seriálu to však byl pro místní šok, když byla najednou jejich oblíbená hospůdka v obležení seriálových turistů. Už po odvysílání prvních epizod se atraktivita místa neuvěřitelným způsobem zvýšila.

Místo, kde sedával Luďan, Franta nebo Čočkin bylo neodolatelné. Když provozní na nabídku ČT před lety kývl, vůbec netušil, co to pro něj bude znamenat. Zvýšený zájem o hospodu si však dodnes pochvaluje. Někteří štamgasti byli z takového zájmu o jejich hospůdku po čase otrávení a nepřáli si nic jiného než to, aby se jim vrátil jejich klid. Dobu natáčení si však pochvalovali, protože to mohli uvnitř i kouřit.

Kouzlo seriálu

Autoři scénáře se trefili do černého, když se rozhodli vzít vážná témata a odlehčit je pořádnou dávkou humoru. Našli se však i kritici, kteří považovali seriál za vulgární, a to dokonce i lidé z Mostu.

Seriál se převážně natáčel v reálných lokacích města. Kromě Severky například na autodromu, v hotelu Cascade, v místní nemocnici či v obchodním domě. V seriálu se objevil i hrad Hněvín, kostel Nanebevzetí Panny Marie nebo věhlasné sídliště Chanov. Skalní fanoušci si dokonce našli i vilu ve čtvrti Zahražany, kde bydlel Luďan.

Zajímavosti

  • V průběhu 65 natáčecích dní si v seriálu zahrálo přes 800 komparzistů, převážně z řad místních lidí.
  • Zajímavá je i sledovanost seriálu v premiérovém vysílání. Osudy těchto neuvěřitelných postaviček si nenechalo ujít přes 1,3 miliony lidí každou epizodu. Další statisíce lidí seriál zhlédlo na internetu.
  • Dáša a její bratr Luďan v prvním díle kralovali autodromu. Ve sporťáku sice seděli, jenže jeli za vozem, na vlečňáku pro převoz aut.
  • Podle informací České televize seriál oslovil o něco více muže než ženy, a to zejména muže mladšího věku. Ve skupině 30–44 let dosáhl průměrného podílu ve sledovanosti téměř 55 %.
  • Petr Kolečko už Most znal před natáčením. Do Severky chodil s tchánem na pivo.
  • Jíří Schmitzer a Taťana Medvecká si zahráli manžele. Mohli zavzpomínat na mladá léta, kdy spolu v komedii Marečku, podejte mi pero! ztvárnili zamilované spolužáky.
  • Dáša měla psa, který se jmenoval Lopy. Celé jméno bylo Loprais, na počest Karla a Aleše Lopraisových.
  • Jitku Čvančarovou si jako „bejvalku“ prosadil do seriálu sám Martin Hoffman. Dávno před natáčením spolu tvořili pár.

Seriál se vrací od 4. 7. na ČT1 večer.

Zdroje článku: