Místokrálův palác: Gillian Andersonová ve filmu inspirovaném skutečnou událostí

Místokrálův palác: Gillian Andersonová ve filmu inspirovaném skutečnou událostí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jako u každého filmu, který se snaží převyprávět významnou historickou událost, stáli tvůrci před velkou výzvou. Bylo třeba poutavě zachytit lidské příběhy, ale zároveň se alespoň z části držet skutečných historických událostí.

Nové Dillí, Indie, březen 1947. Obrovský a majestátný místokrálovský palác je jako včelí úl. Jeho 500 zaměstnanců je zaneprázdněno přípravou na příjezd Louise Francise Alberta Victora Nicholase Mountbattena, 1. hraběte Mountbattena z Barmy (Hugh Bonneville), kterého premiér Clement Attlee právě jmenoval novým (a posledním) místokrálem Indie.

Mountbatten, jehož nelehký úkol spočívá v dohlížení na přechod Britské Indie k nezávislosti, přijíždí do paláce v doprovodu Edwiny (Gillian Andersonová), své liberálně smýšlející manželky a Pamely (Lily Traversová), jejich dospívající dcery. Mezitím se v ubikaci pro zaměstnance rodí milostný příběh mezi Jeetem Kumarem (Manish Dayal), hinduistou, a Aaliou Noor (Huma Qureshi), muslimskou kráskou. Všechny čeká nesnadné období.

Hrají: Gillian Andersonová, Michael Gambon, Hugh Bonneville, Manish Dayal, Simon Callow, Om Puri, Denzil Smith, Sarah-Jane Dias, Huma Qureshi, Darshan Jariwala a další

Hugh Bonneville, Gillian Anderson
Hugh Bonneville, Gillian Anderson | Zdroj: BBC Films / Pathé / FTV Prima

Zajímavosti

Tento film je založen převážně na skutečných historických událostech s přidanými fiktivními osobními a romantickými dramatickými prvky. Hlavní události se odehrávají v roce 1947, s dalšími textovými a vizuálními odkazy na historické události v letech 1948 až 1950.

Jde o první film, který byl uveden v britských kinech ve dvou jazycích: angličtině a hindštině. Promítal se vždy v jednom, nebo druhém jazyce, a i tiskové materiály k filmu vznikly v obou jazycích zvlášť.

Gillian Andersonová o filmu Místokrálův palác pro britský Vogue

Gillian Andersonová
Gillian Andersonová | Zdroj: Jean_Nelson / Depositphotos

Když jsme natáčeli, nebylo toto téma (uprchlická krize) tak aktuální jako nyní. Teď se určitě stalo horkým námětem, ať už jde o politiku rozdělení a strachu, nebo mluvíme o imigrantech a uprchlících. Je zcela unikátní být na tiskovém turné s něčím, co je tak aktuální. Člověk může vidět historický příklad toho, co nefunguje, a klást si otázku: Vzhledem k tomu, že to znovu a znovu nefungovalo, jak můžeme začít dělat věci jinak?

Není to jen důležitá část indických dějin, která ovlivnila stovky milionů lidí, je to také důležitá část britských dějin – dopad, který měla rozhodnutí několika málo lidí na tolik obyvatel. Myslím, že je důležité, aby se o celé věci mluvilo a aby se ukázala celá pravda, ať si lidé mohou udělat vlastní názor na to, co se stalo.

Andersonová v dramatu ztvárňuje lady Mountbattenovou, ženu, která je často připomínána pro svůj pestrý soukromý život – proslýchá se, že měla poměr s indickým premiérem Néhrúem. Film se však zaměřuje na její pokrokové myšlení v oblasti lidských práv a na její podporu uprchlíků během indického konfliktu. „Předběhla svou dobu, což se projevuje v mnoha knihách, které napsala. Je velmi zřetelné, jak ve své době vynikala svojí houževnatostí a osobitostí a že na ni lidé opravdu reagovali.“

Film uvede Prima Max 5. září v podvečer.

Zdroje článku: