Miriam Chytilová: Začínala jako dětská hvězdička, prošla pohádkami a stala se jednou z nejžádanějších žen v dabingu

Miriam Chytilová: Začínala jako dětská hvězdička, prošla pohádkami a stala se jednou z nejžádanějších žen v dabingu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Tajemství proutěného košíku se nevysílá tak často, ale děvčátko Klárka je asi nejvýraznější postavou, která nám utkvěla v paměti. Naštěstí se to stalo v jiné době, a tak si mohla žít Miriam Chytilová poklidným životem, aniž by se jí média pletla do života.

Ona sama v jednom starším rozhovoru uvedla, že si ani nějakou popularitu neuvědomovala. Zaznamenala, že ji lidé poznávali, ale nebylo to obtěžující. Rozdala pár rozhovorů do dětských časopisů a ani si nevzpomíná, zda byla nafoukaná a jestli jí „slávu“ někdo záviděl.

Seriál nebyl její první hereckou zkušeností a před kameru se dostala poprvé v sedmi letech, kdy si ji vybrali ve škole do filmu Adam a Otka. Potom už se dostala na Barrandově do registru dětských herců, takže se o ní vědělo. Režiséři rádi obsazovali děti, co už měly nějakou zkušenost z natáčení, a zajímavý vzhled jí pomohl k řadě rolí. Rodiče sice nebyli nijak umělecky zaměření, ale v herectví ji podporovali, a tak šla na konzervatoř.

Myslela také na to, že by měla vystudovat nějakou seriózní školu, a myslela si na práva. Od toho ji však tenkrát odradil otec, který jí řekl, že studovat práva ve státě, kde vládne bezpráví, není dobré.

Po škole se jako mladá herečka vydala na zkušenou do Jihlavy a do Liberce, jenže tím, že se vzdálila z Prahy, se na ni trošku pozapomnělo. Nakonec odešla na volnou nohu a také pomáhala otci organizovat vědecké konference. To ji přesvědčilo, aby zůstala v Praze.

Potom přišla rodina a děti a herectví šlo trochu stranou. To až do okamžiku, než ji kamarádka doporučila do dabingu. Dostala dost velkou roli a nikdo netušil, že ještě nikdy nedabovala. Další role se hrnuly a potom přišla Rachel z Přátel. Možná i kvůli příjemnému hlasu a skvěle odvedené dabingové práci se tato postava dostala u diváků do takové obliby.

Po práci pro několik dabingových studií se Miriam Chytilová stala i dabingovou režisérkou. A přestože na televizních obrazovkách dostává spíš malé role, její život je hodně zajímavý. Kdo může říct, že ho Miloš Forman pozval v New Yorku na večeři do luxusní restaurace?

Miriam Chytilová
Miriam Chytilová | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Natočila kolem sedmdesáti televizních inscenací a filmů a hrála ve dvou oscarových filmech (Amadeus a Kolja). V rodině to vypadá, že jablka nepadla daleko od stromu. Přesto, že její dcery nemají herecké ambice, obě obdržely cenu Františka Filipovského za dabing.

Fanoušci seriálu ZOO herečku určitě poznali v postavě tety Kalinové, která byla vychovatelkou v dětském domově, kde vyrůstala Viky. Měly spolu moc hezký vztah i v době, kdy byla Viky dospělá.

ČT uvede 30. října pohádku Švec z konce světa, kde si herečka Miriam Chytilová v mládí zahrála.

Zdroje článku:
  • Mladá fronta Dnes, Ona Dnes Roč. 32, č. 38 , Markéta Vavřínová,
  • csfd.cz,
  • Autorský text