Menu: Tak komedie to rozhodně není, jak se občas uvádí. Ostrov Hawthorne je pěkné místo k návštěvě, ale jíst byste tam nechtěli

Menu: Tak komedie to rozhodně není, jak se občas uvádí. Ostrov Hawthorne je pěkné místo k návštěvě, ale jíst byste tam nechtěli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Anya Taylor-Joy na sebe strhla pozornost v minisérii Dámský gambit, která ji popularitou úplně zaskočila, a zajímavé nabídky se jí začaly doslova hrnout. Herečka, která oslavila v dubnu 28 let, už nemusí pochybovat ani o svém vzhledu, ani o talentu.

Velkou hvězdou této gastronomické podívané je však Ralph Fiennes v roli kuchaře, který nabízí netradiční menu velice originálním způsobem.

Obscénně bohatí lidé mají jiné potřeby než většina smrtelníků. Právě na ně cílí režisér Mark Mylod, který poukazuje na elitářství v gastronomii. A žánr rozhodně nepojal s komediální nadsázkou.

Děj se odehrává z dobrého důvodu na odlehlém ostrově Hawthorne, kam trajektem zamíří malá skupinka pečlivě vybraných gurmánů, aby za přemrštěnou cenu 1250 dolarů na osobu ochutnali vyladěné, vícechodové menu. Snobskou atmosféru trošku kazí praktická Margot (Anya Taylor-Joy), která se do snobské party dostala jako náhradnice a doprovází Tylera (Nicholas Hoult). Tyler se považuje za kulinářského fajnšmekra a o tomto večeru snil roky. Jako pár spolu vypadají skvěle, ale oba mají také poněkud drsnější smysl pro humor, což během gastronomického zážitku uplatní.

Na palubě trajektu je vybraná společnost. Na gastronomický zážitek se chystá populární herec s asistentkou, tři úspěšní podnikatelé s titulem, bohatý starší muž s manželkou i prestižní kritička restaurací se svým ušlápnutým redaktorem.

Všichni mají jedno společné – dlouho na tuto příležitost čekali, cítí se být výjimeční, že budou hosty poněkud tajemného šéfkuchaře a gastronomického guru Slowika. Ten se snaží pod maskou zenového klidu schovat svou posedlost.

Personalizované zacházení, které každý host dostane, se na první pohled zdá jako hýčkání hostů, kteří za své peníze očekávají nadstandardní péči. Časem se však specificky přizpůsobená jídla zdají být vtíravá, zlověstná a s násilným tónem. Divák se baví, ale strávníci jsou zděšení. Bez ohledu na atmosféru, servis spojený s jídlem zůstává bezchybný, samotné jídlo je pastvou pro oči. Celý ostrov vypadá neuvěřitelně idylicky.

Zajímavosti

Ve filmu stoluje 12 hostů, což svádí k přirovnání ke 12 apoštolům při „Poslední večeři“.

Okázalé pokrmy ve filmu připravila proslulá francouzská šéfkuchařka Dominique Crenn, jediná šéfkuchařka v USA, která od roku 2016 do doby uvedení filmu pro svou restauraci Atelier Crenn v San Franciscu získala tři michelinské hvězdy.

Rozpočet filmu byl 30 milionů dolarů. V kinech po celém světě vydělal 79,6 milionů.

Scenárista Will Tracy dostal nápad na námět při návštěvě města Bergen v Norsku. Zde navštívil luxusní restauraci, na kterou se musel doplavit na člunu, a uvědomil si, že jsou tam hosté vlastně uvěznění, dokud nebude vše uvařeno a naservírováno.

Film s jídlem, co je pastvou pro oči, uvede Prima v podzimním vysílání a už teď je na Max a Disney+.

Zdroje článku: