Jak vidí letošní ročník soutěže MasterChef její vítěz Martin Pecina
Reakce k článku
Podělte se o svou reakciMartin považuje MasterChefa za estrádu, ve které nejde tak úplně o vaření, ale divákům se předkládají různé zábavné prvky, které nemají s vařením nic společného. Právě tato část soutěže ho moc nebavila, stejně jako stokrát opakované otázky typu: „Jaký je to pocit dnes zase vařit?“
Do soutěže šel proto, že chtěl nahlédnout do oboru, který ho sice baví, ale moc o něm neví. A především se chtěl něco přiučit. Sám vyhledává jako divák kuchařské pořady, které se soustředí jen na vaření. MasterChef je podle něj založený na soutěžících a divák vidí spíše dramata a slzy. Nic se ani z vaření nenaučí.
Ani na okamžik ho nenapadlo, že by mohl soutěž vyhrát. Přišlo mu to stejně pravděpodobné, jako by měl zdědit po strýčkovi z Ameriky 400 tisíc dolarů. Navíc si uvědomoval, jak šikovní jsou ostatní soutěžící. Vždy byl v údivu, jak si dokázali za 45 vteřin vymyslet velice náročné menu a vařili hodně složitá jídla.
Martin preferuje minimalismus, který uplatňuje i ve své práci, když se stará o vzhled obalu knihy a její grafickou úpravu. Právě minimalismus se snažil vnést i do jídla, což mu ze začátku moc nešlo, ale za tři měsíce intenzivního vaření už ve finále mohl vařit tak, jak si představoval. Právě v tomto stylu sestavil finálové menu, se kterým vyhrál. V průběhu celého natáčení si vybíral běžné suroviny. V tom se lišil od ostatních soutěžících, kteří si rádi vyzkoušeli vaření z velmi drahých surovin, ke kterým se běžně nedostanou.
V soutěži šlo také o pracovní kontrakt v nové restauraci Radka Kašpárka. Martin však i nadále pracuje na grafických úpravách knih. Restaurace zatím není v provozu a vítěz soutěže nemá žádné informace, kdy by měla zahájit provoz. Doufá, že se mu Kašpárek ozve, až to bude aktuální. Rád by se něco ve vaření přiučil a nabídku by rozhodně neodmítl.
Z porotců neměl nikoho oblíbenějšího. Porotci měli dokonce zakázáno se se soutěžícími mimo soutěžní vaření bavit. Ze začátku mu přišlo, že si nejvíce rozumí s Punčochářem, ke konci mu byl sympatický Forejt. Radek Kašpárek je pro něj hůře čitelná osobnost, ale celou dobu se k sobě chovali korektně a s respektem.
Natáčecích dnů bylo asi padesát. Většina studiových epizod se natáčela dva dny. Vše bylo hodně zdlouhavé, neustále se něco chystalo a soutěžící se museli chodit zpovídat ze svých pocitů. To Martina moc nebavilo. Navíc tvůrci rádi vytrhávají texty z kontextu, a tak se musel hlídat a naučit se vytvářet věty podobné sloganům, které nešlo sestříhat.
Víc než samotné vaření bylo únavnější zpovídání, které trvalo i hodinu a půl a cílem bylo, aby soutěžící řekl něco, co by šlo nakonec použít proti němu. Měli pomlouvat ostatní a vytvářet konfliktní situace. Bylo vyčerpávající se nenechat zmanipulovat. Plány však štábu tentokrát moc nevyšly. Soutěžící se do reality show pečlivě vybírají právě tak, aby byla šance, že si moc nesednou a budou dávat pořadu náboj. Jenže kuchtíci si tentokrát opravdu rozuměli a stali se z nich přátelé. To bylo údajně vůbec poprvé, kdy štáb soutěžící nedokázal štvát proti sobě.
Reakce k článku
Podělte se o svou reakci- Blesk,
- Press kit TV Nova,
- autorský článek