Martin Pecina: Naprosto odlišný soutěžící a vítěz kuchařské show MasterChef

Martin Pecina: Naprosto odlišný soutěžící a vítěz kuchařské show MasterChef
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vítězství v této celosvětově známé soutěži často motivuje amatérské kuchaře k tomu, aby se zviditelnili a svůj koníček posunuli o nějaký ten level výš. Martin Pecina je tak světlou výjimkou. Nikdy netoužil vařit ve známé restauraci, nikdy nechtěl ani žádnou restauraci vlastnit.

Jako jeden z mála účastníků už byl ve své profesi (grafický designér), která nemá s vařením nic společného, natolik dobrý, že se jeho vítězství v této uznávané soutěži nestalo žádným výrazným milníkem v jeho životě. Jen dokázal přítelkyni, že má na vítězství v takové soutěži.

Celou soutěží proplouval velice pohodově a nebral se moc vážně. Tím si na svou stranu získal diváky i porotce.

Pokud už Martin Pecina souhlasí s tím, že se někde objeví na rozhovor, nerad se k soutěži vrací. Podle něj je to dávno pryč a minulost. Od té doby se v jeho životě stala celá řada jiných a důležitějších věcí. Navíc už vše, co bylo spojené se soutěží, řekl.

Nejspíš jako jediný ze všech účastníků všech ročníků MasterChefa tento pořad nepovažuje za soutěž, ale za zábavný pořad komerční televize. Jelikož před účastí v této kulinářské show podepsal určitou smlouvu, nerad by zacházel v popisu toho, jak vše probíhalo, do detailů. Porušoval by tak ustanovení z této smlouvy. Na rozdíl od jiných účastníků, kteří nebyli tak diskrétní, Martin Pecina nijak „soutěž“ neshazuje, ale ani své vítězství nebere nějak moc vážně. Trofej dokonce věnoval synovi jednoho ze svých soupeřů ve hře, protože sám by ji neocenil.

Humorně dává k dobru, že před začátkem natáčení soutěžícím hlavní režisér popsal, že když byl na školení ohledně tohoto světového soutěžního formátu, tak se v Polsku od své režisérské kolegyně dozvěděl, že základem této soutěže je nebrat do ní inteligentní soutěžící, protože ti „rozbijí“ tu iluzi dramatické soutěže.

Jak praví klasik: Rondon není kondom. Nejde chvíli nosit, zahodit. Jídlu musíš věnovat se, aby mohlo lahodit.

Pecina tak s humorem poznamenal, že z jeho pohledu je hraniční IQ 100 a on by tam inteligentnější lidi nebral, aby nedělali problémy. Ti méně inteligentní umí lépe tu show zahrát a vzbudit dojem, že o něco jde, přestože vlastně nejde o nic.

S úsměvem dodal, že má rád pokleslou televizní zábavu, takže rád kouká na reality show. Nad všemi vévodí slovenská reality show Mama, ožeň ma. Pochlubil se, že si nenechal ujít také pořad Babicovy dobroty. Sekaná z broskví s pivem a podobné recepty z dílny tohoto mediálně známého kuchaře mu nejsou cizí. Myslí si, že je dobré, aby se udržoval informovaný o tom, co se ve světě gastronomie děje.

Kulinářské pořady nepovažuje za moc kvalitní, ale i tak se na ně dívá. Dokonce sleduje i pořady MasterChef, ale žádné dojetí se nekoná.

MasterChef Pecina přiznal, že se dívá i na naši nejslavnější kulinářskou show Ano, šéfe!. Nemyslí si, že by to byl kvalitní pořad. Hodně konfliktů je tam podle něj záměrně vytvořených, drama je uměle živené. S tím by k tomu diváci měli přistupovat.

Vítěz soutěže si netroufl hodnotit televizní kuchařskou hvězdu Zdeňka Pohlreicha, ale předpokládá, že když se v oboru pohybuje pomalu půl století, tak vařit umí. Hodně se však pobavil, když měl okomentovat Babicu. Každopádně mu neupřel schopnost se prodat. Je však podle něj spíše bavič než dobrý kuchař.

Martin Pecina je také výjimečný v tom, že odmítá navštěvovat pořady, které dělají nějaké reklamy. Ani on sám se k podobným marketingovým praktikám neuchyluje. Chce zůstat věrný sám sobě a nepropagovat jen kvůli finanční odměně určité produkty. Nechce lidem vnucovat něco, co nepotřebují.

Pouze jednou udělal ohledně reklamy výjimku. Bylo to právě v souvislosti s jednou výhrou v soutěži MasterChef, kdy vyhrál možnost udělat jednu bagetu pro významný český řetězec rychlého občerstvení. Bral to jako součást televizní show.

A co smažák? Neměl ho asi dvacet let a asi by si ho nedal. A McDonald's? Byl tam jednou, a to proto, aby se vymočil.

Zdroje článku: