Marťan: Fakta o filmu, která neznáte, a spekulace o natočení dvojky

Marťan: Fakta o filmu, která neznáte, a spekulace o natočení dvojky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
S filmy s vesmírnou tématikou se v poslední době doslova roztrhl pytel. Některé jsou pokračováním již známého příběhu, jiné zkouší nové nápady, ale ve většině z nich se lidé musí utkat s mimozemským organismem a zabojovat si o svůj život. Marťan od Ridleyho Scotta je jiný. Mísí se v něm věda a zábava.

Jak to vše začalo

Andy Weir poprvé napsal The Martian jako seriál dostupný zdarma na online platformě. Jakmile skončil, čtenáři ho požádali o e-knihu, aby si ji mohli takto číst. E-kniha se dostala do prodeje přes Amazon za 99 centů. Autor nakonec prodal práva vydavateli na tištěnou kopii a tato kniha debutovala na 12. místě seznamu bestsellerů The New York Times. Nakonec byl zajímavý a originální příběh adaptován pro film.

Drew Goddard napsal scénář a uvažoval o režii. Nakonec se rozhodl, že režii přenechá někomu, kdo už má s vesmírem zkušenosti. Ke slovu se dostal Ridley Scott (taťka Vetřelce, 1979). Tomu se zalíbil odlišný pohled na vesmír, bez neporazitelných příšer a smrtelných virů. Navíc se mu líbilo, že jsou ve filmu zkombinované vědecké poznatky a že má hlavní hrdina i přes tragickou situaci sílu o svůj život bojovat, co mu síly stačí.

Matt Damon byl první volbou pro hlavní roli

Matta Damona si vyhlédl pro roli Marka Watneyho už scénárista Goddard v době, kdy uvažoval o režii. Díky takové hvězdě se celý projekt rychle rozjel, ještě než režii převzal Scott.

Marťan má dobře vybrané obsazení, včetně některých superhrdinů od Marvelu, kteří si zahráli astronauty (Michael Pen, Sebastian Stan, Kate Mara). Zatímco Jessica Chastain (další členka vesmírné posádky) se v rámci příprav na natáčení vydala do vesmírného střediska Lyndona B. Johnsona, Matt Damon měl jiný přístup a se Scottem prošel scénář řádek po řádku, aby vše společně naplánovali.

Místo natáčení

Wadi Rum v Jordánsku
Wadi Rum v Jordánsku | Zdroj: Dudlajzov / Depositphotos

Není moc míst na Zemi, která by odpovídala našim představám o Marsu. Není tedy divu, že i tentokrát filmaři zamířili do Wadi Rum v Jordánsku, kde se točily filmy Mise na Mars, Rudá planeta nebo Poslední dny na Marsu.

V Jordánsku zůstal „Mars rover“, který si filmaři pro natáčení sestrojili. K vidění je muzeu The Royal Automobile Museum.

Spolupráci uvítala i NASA

Právě do natáčení tohoto snímku se vesmírná agentura NASA zapojila mnohem více, než je běžné a filmaři s odborníky řešily stovky detailů, aby byl film co nejrealističtější. NASA tak využila filmový průmysl k propagaci průzkumu vesmíru.

Výroba Marťana stála 108 milionů dolarů, což je mnohem větší rozpočet, než měl Scott na Vetřelce. Naštěstí mělo obrovský úspěch. Film vydělal 228, 4 milionů dolarů jen ve Spojených státech a Kanadě a 630, 2 milionů na celém světě. Díky tomu se stal 10. nejvýdělečnějším filmem roku. Získal také sedm nominací na Oscara a odnesl si pár Zlatých glóbů. Barack Obama, tehdy ještě prezident Spojených států, označil Marťana za jeden z nejlepších sci-fi filmů všech dob.

Trocha botaniky

Mark Watney měl v posádce specializaci botanika a v Austrálii mu vědci věnovali jeden druh nově vyšlechtěného rajčete Solanum watneyi. Během natáčení si filmaři skutečně pěstovali brambory, kterými si vesmírný trosečník ve filmu zachránil život.

Marťan dvojka?

fiktivní kolonie na Marsu
fiktivní kolonie na Marsu | Zdroj: 3000ad / Depositphotos

Navzdory tomu, že podle vesmírných zákonů si botanik Mark Watney Mars kolonizoval, nejspíš se do tohoto drsného prostředí už nevrátí, což je velká škoda. Ale to rozhodně nebrání fanouškům vesmírných dobrodružství, aby našli způsob, jak by mohlo vesmírné bádání Marka pokračovat. Mark by se třeba mohl stát součástí průkopnického týmu, který by mohl chtít na Marsu vybudovat trvalou kolonii, která by případně mohla sloužit jako záchrana lidstva při globální katastrofě na Zemi.

Film by mohl zdůraznit touhu lidí objevovat a osidlovat nové světy, kolonisté by mohli pozvolna objevovat, co planeta skrývá, přijít na to, proč se stala tak nehostinnou, objevit stopy dávných civilizací atd. To vše by samozřejmě šlo realizovat jen s dobře organizovaným týmem, kde se jeden člověk může spolehnout na své parťáky na této dobrodružné misi.

Americká výprava by také mohla zažít konflikty s výpravami, které by byly na Mars vyslány z jiných zemí, což by nakonec mohlo vyznít v spolupráci a přínos pro všechny zúčastněné strany. Rudá planeta by zajisté byla plná nebezpečí od silných bouří, poruch technologií podporujících pobyt lidí v nehostinných podmínkách až po boj s dosud neznámými přírodními živly. Mark Watney by mohl využít svých zkušeností z prvního pobytu, aby pomohl nové posádce přežít. Nakonec, je to přece jeho zkolonizovaná země.

A vždy je tu varianta, že by se na Marsu ukázal i někdo jiný než dobrodruzi ze Země, to by však komediální a vědecký charakter prvního filmu odklonilo do žánru uvěřitelného sci-fi.

Marťanské dobrodružství si můžete připomenout třeba 19. 10. na Prima COOL, 24. 10. na Prima Max nebo tradičně na Netflixu nebo Disney+.

Zdroje článku: