Lipský, Skopeček a Trojan: Věk dědy, syna a vnuka se v seriálu Tři chlapi v chalupě z let 1961 až 1963 moc neřešil

Lipský, Skopeček a Trojan: Věk dědy, syna a vnuka se v seriálu Tři chlapi v chalupě z let 1961 až 1963 moc neřešil
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
A dokonce i se jmény to bylo velmi praktické. Všichni chlapi, kteří obývali chaloupku v malé vesničce Ouplavice, se jmenovali Václav Potůček. Děda Lubomír Lipský byl jen o dva roky starší než jeho seriálový syn Jan Skopeček. Vnuk v podání Ladislava Trojana byl mladší o pouhých devět let.

Spolu s nejpilnějším Jaroslavem Dietlem se na seriálu podíleli i Ilja Prachař a Jiří Hubač. Tři byli i režiséři a Františka Filipa občas v režisérské židli nahradil Miroslav Zachata a Václav Hudeček.

Osmnáctidílný seriál patřil mezi průkopníky tohoto žánru v československé televizní tvorbě. Bohužel se na filmovém záznamu dochovaly pouze tři epizody. Na diváky ještě čekalo volné pokračování s názvem Tři chlapi po roce.

Začátky seriálu nebyly moc slavné a lidem chvíli trvalo, než si seriálové hrdiny oblíbili. Pamětnící tvrdí, že od vysílání čtvrté epizody se v době, kdy seriál běžel v televizi, začaly vylidňovat ulice i hospody a lidé spěchali domů k obrazovkám.

Reálné prostředí pro některé seriálové dotáčky našli filmaři v Nesvačilech na Benešovsku. Řidiči autobusů ještě dlouho po natáčení hlásili, že jsou na zastávce v Ouplavici.

Dokonce už tenkrát byly seriálové postavy oblíbené u diváků nad rámec jejich role. Když se Lubomír Lipský jako děda potůček zmínil, že nemůže sehnat česnek, došlo mu hned několik balíků, a to dokonce i z Vídně od českých krajanů. Koláče a fajfky, které dostal, už ani nepočítal. Když se ovdovělý děda chystal pojmout za manželku Přibylovou (Stella Zázvorková), diváci mu to rozmlouvali a pro svatební noc mu přišlo celkem patnáct nočních košil.

Tím sláva chrabrých mužů z vesnice nekončila a v Zemědělských novinách vycházel z popudu Jaroslava Dietla fotografický komiks. Vznikla také divadelní hra.

S koncem seriálu přišel smutek, a tak na přání diváků vznikla filmová veselohra se stejným názvem, na kterou si diváci zašli do kina během Vánoc 1963. Za deset let se diváci dočkali barevného filmu Tři chlapi na cestách, kde se družstevníci z Ouplavice vydali na výlet. Ve filmu se objevila i Stella Zázvorková, ale nebyla už babička Potůčková, ale žárlivá Nedomová. Film byl sice malou oslavou socialistického zemědělství, ale díky humorným kouskům dědy Potůčka a vážným myšlenkám jeho syna, který měl neklidný spánek kvůli integraci zemědělské výroby, se diváci pořád bavili.

Zajímavosti

Seriál byl při premiéře vysílán jednou za měsíc, a herci tak zkoušeli na každou epizodu z dnešního hlediska neuvěřitelné 4 týdny. Stejný čas měli scenáristé na napsání další epizody.

Živé natáčení seriálu často postihovaly různé problémy, například přestalo fungovat i několik kamer naráz. Někdy se tak na televizních obrazovkách objevil nápis Závada není na vašem přijímači a vysílání epizody skončilo až v noci.

Při natáčení svatby dědy Potůčka (Lubomír Lipský) s jeho přítelkyní (Stella Zázvorková) bylo Staroměstské náměstí zcela zaplněné přihlížejícími lidmi. Ti také lemovali silnici na Václavském náměstí, kudy projížděl autobus s nápisem Už do Prahy kvapí z chalupy tři chlapi. Mnoho lidí se domnívalo, že se jedná o skutečnou svatbu hereckých kolegů.

Zdroje článku:
  • Tajemství slavných filmů, Pavel Tausigg, Empresa Media, ISBN 978-80-88207-20-7,
  • csfd.cz,
  • Autorský text