Lidé odcházeli z kinosálů jako z pohřbu. Prohnilý Rollins zastřelil Vinnetoua

Lidé odcházeli z kinosálů jako z pohřbu. Prohnilý Rollins zastřelil Vinnetoua
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Vinnetou – Poslední výstřel ukončil jedno velké přátelství a bratrství. Přestože se kniha a film hodně lišily, jedno měly společné. Okamžik, kdy Vinnetou naposledy vydechl, obrečeli čtenáři i diváci v kinech a později i u televizní obrazovky.

Vyprávění o dobrodružném životě z Divokého západu okouzlovalo nebezpečím, krásnou přírodou a především vylíčením domorodců v poněkud lepším světle, než tomu bylo v klasických amerických westernech, kde se ignorovala skutečnost, že nikdo neřeší problémy původního obyvatelstva.

Právě v závěrečném filmu je patrné, jak marný je boj Vinnetoua za lepší soužití indiánských kmenů a bílých osadníků. Ti navzdory oficiálním dohodám nadále pronikají na indiánská území a zabírají je pro sebe. Vinnetou a jeho přítel Old Shatterhand se kvůli svému úsilí stávají nepohodlnými mírotvůrci.

Poslední film, který měl uzavřít trilogii, byl naplánovaný velkolepě a předpokládalo se, že půjde o nejúspěšnější indiánku, co byla podle Karla Maye natočená.

Tvůrci tak byli nemile zaskočení, když se už během příprav na natáčení zvedla velká vlna odporu, když vyšlo najevo, že film bude zrcadlit osud knižního Vinnetoua. Nikdo nechtěl, aby náčelník Apačů zemřel. Z filmů se už stal opěvovaný kult a emotivní reakce přicházeli ještě před natáčením.

Producent Horst Wendlandt však trval na svém, a tak vznikl možná vůbec nejoplakávanější filmový moment v historii kinematografie. Jako hlavní záporák se pak divákům do paměti nesmazatelně zapsal italský herec Rik Battaglia, jenž se předtím objevil ve vedlejších partech mayovek z konkurenční produkce Artura Braunera, šéfa společnosti CCC-Film.

Kdoví, zda by roli padoucha Rollinse přijal, kdyby jen tušil, kolik opovržení mu přinese. Celý život si stěžoval, že dostával výhrůžky smrtí a nevraživé pohledy na něj vrhaly i malé děti.

Jak však s úsměvem dodával:

Ale zloduchové mají vždy ty nejlepší holky, takže ničeho nelituji!

A že jich během svého života měl opravdu hodně. Dožil v malé vesnici Veneto, kde o něj pečovala jeho o 45 let mladší přítelkyně Antonella. Zemřel ve věku 88 let (2015), ale ještě dva roky předtím poskytl rozhovor pro německý Bild, kde na natáčení mayovek zavzpomínal.

Vzpomínky na kolegy herce

Sam Hawkens (Ralf Wolter): „Obdivoval jsem ho za jeho práci. Byl to náš nejlepší herec. Byl ale žárlivý a nejraději by všechny role hrál sám.“

Vinnetouův pokrevní bratr Old Shatterhand (Lex Barker): „Byl mužný, měl dobré srdce a uměl pít jako kůň. A rád chodil do bordelů. Vždycky jsme mu říkali ‚Tarzan‘ – to je role, kterou se proslavil. Ale pití a prostitutky ukradly 'Tarzanovi' mnoho dobrých let.

Vinnetou (Pierre Brice): „Byl to sofistikovaný člověk. Snílek. Viděli jsme ho jako asexuála. Nezajímaly ho ženy ani muži. Ale staral se o koně."

Ribanna (Karin Dor): „Byla to krásná žena, vedle které jsem se rád probouzel. Bohužel potom vždy chtěla hodně mluvit…“

Nschotschi (Marie Versini): „Natáčeli jsme spolu film Žut. Jednoho večera za mnou přišla v indickém kostýmu , který nebyl součástí filmu. Sundával jsem jí šaty...“

A jak se cítil vrah Vinnetoua, když Apač zemřel?

Ta scéna byla otravná. Stál jsem metr od Brice. Trvalo to věčnost. Stále přicházel režisér a chtěl v záběru zblízka jeho obličej. Byl tehdy velmi ješitný. Jen jsem si pomyslel, ať už to konečně doděláme.

Film Vinnetou – Poslední výstřel je ve vysílání 1. 8. na ČT1 večer.

Zdroje článku: