Lex Barker: Legendě, která se nedokázala vymanit ze stínu Old Shatterhanda, držela jedna z manželek pistoli u hlavy

Lex Barker: Legendě, která se nedokázala vymanit ze stínu Old Shatterhanda, držela jedna z manželek pistoli u hlavy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Byl jedním z mála hollywoodských herců, kteří byli známější v Evropě než v jejich rodné Americe. Jeho ztvárnění Old Shatterhanda v četných filmových adaptacích Karla Maye z něj udělalo ikonu.

Americkému publiku je dodnes známý díky roli Tarzana, kterou převzal v roce 1949. Před ním hrál roli Tarzana Johnny Weissmuller a chvíli trvalo, než si na něj publikum zvyklo.

Herecké začátky

Lex Barker se poprvé dostal do kontaktu s herectvím během své školní docházky. K velké nelibosti svého otce, dobře situovaného podnikatele ve stavebnictví, Lex opustil vysokou školu a začal se věnovat kurzům herectví, které ho přivedly na Broadway. Tehdy dostal nabídku od studia 20th Century Fox. Smlouvu tenkrát nemohl přijmout, protože nebyl plnoletý.

Kariéru mu přerušila válka

Během války byl vážně zraněn na Sicílii a do lebky mu byla implantována stříbrná destička na celý život. Krátce po skončení druhé světové války podepsal Barker svou první filmovou smlouvu v Hollywoodu. V letech 1949 až 1953 natočil celkem pět filmů jako Tarzan. Přestože mu filmy přinesly popularitu, žádné další filmové nabídky se mu nehrnuly. Končila i zlatá éra Hollywoodu, a tak se vydal do Evropy. Koncem padesátých a začátkem šedesátých let se objevil na plátně v italských, španělských a francouzských filmech.

Cesta k německému filmu

Barkerova známost s německým producentem Arturem Braunerem přivedla Lexe Barkera do německé kinematografie. Zatímco se zdálo, že na něj američtí filmaři zapomněli, jeho popularita v Německu v šedesátých letech předčila západní hvězdy, mezi nimiž byl třeba i John Wayne.

V následujících letech bylo natočeno celkem dvanáct filmů podle románů Karla Maye s Lexem v jedné z hlavních rolí.

Barkerův úspěch jako herce ho dokonce přiměl postavit se před mikrofon a v roce 1965 nahrál dvě milostné písně ve stylu balad. Ve filmech hrál většinou hlavního hrdinu, který se zastává dobra a bojuje se zlem. Pouze v roce 1966 ztvárnil v jedné španělsko-německé produkci padoucha.

Na počátku sedmdesátých let se Barker uchýlil na své panství na španělském pobřeží Costa Brava. Poté, co téměř 15 let nenatočil žádný hollywoodský film, se připravoval televizní seriál s ním v hlavní roli. On už si v něm nezahrál. Zemřel v roce 1973.

V soukromí už to taková sláva nebyla

Barker byl ženatý pětkrát, jednou z manželek byla herečka Lana Turner. Jejich manželství trvalo čtyři roky. Narodilo se jim mrtvé dítě. V rodině však žila dcera, kterou měla Turner z jiného vztahu. Přestože byla Lana Turner těhotná často, šla buď na potrat, nebo těhotenství nedopadlo dobře. Oficiálním důvodem k rozvodu bylo fyzické násilí a znásilňování ze strana Barkera.

Lana Turner a Lex Barker, 1953
Lana Turner a Lex Barker, 1953 | Zdroj: Public domain, Bob Beerman / Wikimedia commons

Teprve mnoho let po hercově smrti napsala Lanina dcera Cheryl knihu o svém životě. Tam uvedla, že ji Barker opakovaně znásilňoval a když to její matka zjistila, přiložila mu pistoli k hlavě, ale nenašla sílu k tomu, aby ho zastřelila. Cheryl se narodila v roce 1943. Lana se provdala za Barkera v době, kdy dceři bylo deset let a žila s ním čtyři roky.

Lexovi bylo 8. května 1973 54 let. O čtyři dny později byl v New Yorku na cestě za svou snoubenkou, herečkou Karen Kondazian (nar. 1950). Když šel po Lexington Avenue, zemřel na infarkt. Hodiny ho lidé překračovali v domnění, že jde o opilce. Po jeho newyorském pohřbu si jeho pátá manželka Carmen G. Cervera vzala jeho popel s sebou domů do Španělska.

Kromě mračna visícího nad jeho osobním chováním byl a je Lex Barker stále čestným Old Shatterhandem a nic se na tom nezmění.

Zdroje článku: