Léto se loučí a Angelika nikde. Máme však Lady Hamilton a opět zlobivou Michèle Mercier

Léto se loučí a Angelika nikde. Máme však Lady Hamilton a opět zlobivou Michèle Mercier
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Lady Hamilton je historický a kostýmní film z roku 1968. V německo-francouzsko-italské koprodukci ztvárnili ústřední dvojici Richard Johnson a Michèle Mercier. Lord Horatio Nelson a Emma Hamilton skutečně žili, ale ve filmu jsou vykreslení tak, aby zaujali diváky.

O filmu

Farmářka Emily Lyonová musí neustále odrážet pozornost mužů, kteří ji neustále pronásledují. Jednoho dne náhodou potká slavného malíře George Romneyho, který kolem ní projede v kočáře právě ve chvíli, kdy se Emily koupe v jezeře. Romney je okouzlen touto krásnou a přirozenou ženou do té míry, že jí nabídne, aby mu za finanční odměnu stála modelem v jeho ateliéru v Londýně. Ona nakonec souhlasí, protože venkovského života plného chudoby a každodenní dřiny už má dost.

Romney se brzy stane jejím učitelem. Učí ji společenské etiketě a slušnému chování pro život v lepší společnosti. Takto vybavená brzy najde přístup do vyšší společnosti.

Netrvá to dlouho a do života mladé krásky se dostane velitel lodi sir John Payn, který se stane jejím milencem. John se však musí vydat na moře a smutná Emily se sblíží s jeho přítelem, sirem Harrym Featherstonem.

Po Harryho boku zažije Emily poprvé život v luxusu, který však stojí obrovské peníze. Brzy se Featherstone topí v dluzích a také se pohádá s bankéřem. Vyzve Featherstonea na souboj za jeho urážku, ve kterém Harry zemře. Sociální úpadek Emily se odehrává ve velmi krátké době. Poté skončí v nevěstinci paní Love a setká se s lékařem, který ji vezme do svého domu.

Zde se znovu setkává s malířem Romneym, který ji nyní seznámí s několika společenskými gentlemany. Mezi nimi je lord Charles Greville, který si chce Emily hned vzít. Ale na manželství je příliš mladý a potřebuje souhlas svého strýce, lorda Williama Hamiltona.

Hamilton, o 35 let starší než Emily, je elektrizován její krásou a požádá ji o ruku. Oba se vezmou a z farmářky se nakonec stane lady Emma Hamilton, manželka britského velvyslance u dvora neapolského krále. Velvyslancova manželka se rychle spřátelí s královnou Marií Karolínou.

Poklidný čas u dvora náhle skončí, když se přiblíží francouzská revoluční armáda…

Světová premiéra filmu, který je založený na románu La San-Felice od Alexandra Dumase, se konala 28. listopadu 1968 v Itálii pod názvem Le calde notti di Lady Hamilton.

Výrobní náklady činily 5,3 mil DM a pro Němce to byl do té doby jeden z nejdražších filmů po roce 1945. Honorář Michèle Mercier činil 640 000 DM.

Film uvede ČT2 9. září večer.

Zdroje článku: