Kvíz: Československý film „Léto s kovbojem“ z roku 1976 stále patří mezi jedny z nejoblíbenějších romantických komedií své doby

Kvíz: Československý film „Léto s kovbojem“ z roku 1976 stále patří mezi jedny z nejoblíbenějších romantických komedií své doby
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Ivo Novák v něm dokonale skloubil humor, lásku i emoce na pozadí letní venkovské idylky. A právě díky této příjemné atmosféře, poutavému ději a nezapomenutelným hereckým výkonům se stal tento film kultovním. Podívejte se, co vše o filmu víte a jak moc dobře jej znáte.

Jak vznikl nápad na film

Film „Léto s kovbojem“ byl natočen podle stejnojmenné knižní předlohy od spisovatelky Jaromíry Kolárové, která se podílela i na tvorbě scénáře. Příběh v sobě nese oblíbené téma československé kinematografie 70. let a staví proti sobě městský a venkovský život. Film se natáčel převážně ve středních Čechách a v okolí České Lípy v létě, uprostřed krásné přírody, která k tomuto filmu také neodmyslitelně patří. Do kin se dostal v roce 1976 a okamžitě si získal srdce diváků, a to nejen díky skvělému hereckému obsazení, ale také díky humorným situacím z běžného života.

Hlavní hvězdy filmu

Hlavní roli mladé psycholožky Doubravky z Prahy ztvárnila Daniela Kolářová, jedna z nejoblíbenějších hereček českého filmu. Daniela Kolářová byla již v době natáčení filmu známou filmovou hvězdou, kterou si televizní diváci oblíbili zejména pro její přirozený herecký projev. Vedle ní zazářil v roli svérázného „kovboje“ Honzy Jaromír Hanzlík a jeho postava je typickým příkladem vesnického muže, který si žije podle svých vlastních pravidel a nenechá se svázat společenskými konvencemi. Jaroslav Hanzlík své roli dodal lehkost, humor a jistou dávku nadsázky. Ve filmu si dále zahrály opravdu známé hvězdy české kinematografie, jako je Oldřich Vízner, Jiří Pleskot, Libuše Švormová, Dana Medřická, Květa Fialová nebo Marie Rosůlková, která zde ztvárnila roli babičky, jejíž vtipné hlášky milují diváci dodnes.

Stručný děj filmu

Vzpomínáte si na milostný trojúhelník Doubravku, Honzu a Boba? Děj filmu se točí převážně kolem Doubravky, která pracuje jako psycholožka a její život je na první pohled poklidný. Má dobrou práci a přítele, což by mělo být ideálním základem pro spokojený život. Na letních prázdninách však potká Honzu a vše se rázem změní. Honza, přezdívaný „kovboj“, je úplným opakem jejího dosavadního života. Je to nekomplikovaný, svobodný muž, který žije na vesnici a věnuje se práci kolem dobytka. A jak už to tak v romantických filmech bývá, Doubravka a Honza si k sobě začnou nacházet cestu. Zatímco Doubravka se vzdaluje od svého městského přítele, nachází u Honzy něco, co jí dosud chybělo, a to lásku a radost ze života.

Úspěch a odkaz filmu do dnešních dní

„Léto s kovbojem“ se stal jedním z nejoblíbenějších československých filmů 70. let. Poutavý příběh, který kombinuje romantiku, humor a lehkou ironii, oslovil široké publikum. Film je dodnes často reprízován a stále nachází nové generace fanoušků, kteří oceňují jeho vtip a bezstarostnou atmosféru. Tento fakt dokládá i recenze uživatele Argenson na ČSFD:

Jako dítě jsem se pochopitelně smál nejvíc scénám, kdy Daniela Kolářová spadne do rybníka nebo Oldřich Vízner dostane dortem do ksichtu. Při pozdějších podíváních jsem si začal užívat jiné finesy a při posledním vidění mě na kolena dostal Jiří Pleskot, jehož vklad do zásadní rodinné debaty o výběru ženicha zněl: Tak sakra rozsviť.

A jak dobře tuto českou klasiku znáte vy?

Filmový kvíz „Léto s kovbojem“

Díky humornému zpracování a nezapomenutelným hereckým výkonům si film Léto s kovbojem získal své stálé místo v srdcích českých diváků. Jak dobře znáte vy tento film a české herce, kteří ztvárnili hlavní role?

Zdroje článku: