Léto s Evženem: Herci se u natáčení bavili, snad zůstala trocha zábavy i pro diváky

Léto s Evženem: Herci se u natáčení bavili, snad zůstala trocha zábavy i pro diváky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režiséři Miloslav Šmídmajer a Pavel Krumpár natočili rodinnou komedii Léto s Evženem. Film by měl být pokračovatelem úspěšných českých komedií, jako je S tebou mě baví svět nebo Jak vytrhnout velrybě stoličku. Dobrá rodinná komedie, která by měla ambice vracet se na obrazovky desítky let, nám chybí.

V trochu netypických hlavních rolích znesvářených bratrů Karasových se představí Jiří Dvořák jako svérázný kastelán Evžen a Martin Myšička jako praktický lékař František. Především však půjde o dobrou věc a na tu má František ještě dva pomocníky. Nerozlučnou partu chlapíků tvoři i ředitel místního muzea Oskar (Jaroslav Plesl) a tělocvikář Robert (Marek Němec). A trojice stojí před nelehkým úkolem. Mají jen dva týdny na to, aby pro partu dětí zachránili tradiční letní tábor, který nečekaně zničila vichřice.

Ideálním řešením by bylo postavit tábor na louce v podhradí hradu Tramberk. Jenže tady vstupuje do hry svérázný kastelán Evžen, který nemá rád turisty a nejraději by žil na hradě ve svém světe a sám. Se svým pomocníkem Hubertem (Oldřich Navrátil) dělají vše proto, aby se na hrad nikdo nedostal. Děti na dohled pro něj rozhodně nepředstavují žádnou šťastnou vyhlídku.

Jenže malá návštěvnost historického sídla se nelíbí památkářům a pracovnice Kudláková (Kateřina Brožová) nemá pro Evženovu samotu pochopení. Pokud za následující dva týdny nepřijdou tři tisíce návštěvníků, přijdou změny a také nový kastelán.

Evžen není moc oblíbený, a tak má jedinou možnost. Přistoupí na návrh Františka a tábor povolí. Ovšem pod podmínkou, že mu s návštěvností pomohou a on si své místo kastelána udrží.

Aby toho nebylo málo, musí se František potýkat s vdavekchtivými ženami, které mu do cesty přivádí jeho dcera Eliška (Magdalena Müller), ale také s novou učitelkou své dcery Lenkou, která mu zpočátku příliš nepadne do oka (Jana Pidrmanová). Jak dobrodružství tří tatínků, třiceti dětí, letního tábora v ohrožení a kastelána v nesnázích dopadne?

Co si o pánské jízdě s dětmi myslí herec Jiří Dvořák:

Já si myslím, že o prázdninách, když jedou děti jenom s muži, tak to může být hrozně hezký. Koneckonců film S tebou mě baví svět je toho naprosto dokonalým důkazem, takže proč ne. Myslím si, že Léto s Evženem je také z kategorie právě těchto rodinných filmů, které jsou takovým laskavým pohlazením, což v této poměrně hektické a náročné době potřebuje snad každý. Mimochodem, S tebou mě baví svět, Ať žijí duchové a tyhle typy filmů řadím mezi mé oblíbené, takže je dobře, že právě Léto s Evženem k nim bude patřit.

Herec Martin Myšička ke stejné otázce dodává:

Já z vlastní zkušenosti můžu říct, že to jde! Třeba se dvěma kámoši jsme jezdili s dětmi pod stan na Šumavu většinou na týden několik let, dokud ty děti nebyly veliké, a bylo to bezvadné. My jsme si to užili!

Na place se sešla opravdu povedená herecká sestava. Kromě zmíněných hereckých stálic, Jiřího Dvořáka, Martina Myšičky, Marka Němce, Jaroslava Plesla, Jany Pidrmanové, Kateřiny Brožové, Miroslava Táborského, Oldřicha Navrátila, Dany Batulkové, Lenky Krobotové či Gabriely Míčové, se ve filmu objeví ve filmu i řada dětských herců.

Komedie pro celou rodinu Léto s Evženem vstoupí do kin 12. 12. 2024.

Zdroje článku:
  • Press kit Falcon,
  • Autorský text