Legendární Kriminálka Anděl představí premiérovou řadu případů, které musí vyřešit sehraný tým vyšetřovatelů

Legendární Kriminálka Anděl představí premiérovou řadu případů, které musí vyřešit sehraný tým vyšetřovatelů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nová šestá řada Kriminálky Anděl je už sázkou na jistotu. Seriál patří k nejsledovanějším pořadům napříč tuzemskými televizními stanicemi. Už tradičně nové epizody sleduje přes milion diváků a ani reprízy se ve vysílání neztratí. Často jsou tím nejlepším, co televizní vysílání nabízí.

Praha Anděl – Smíchov. Právě na toto místo činu se vrací major Oliver Hajn, kapitán Tomáš Benkovský, kapitán Jan Souček, kapitánka Jana Chládková, nadporučík Ruda Uhlíř, poručík Radim Fišer pod vedením ředitele obvodu pražské kriminálky, plukovníka Václava Pospíšila. V každém díle budou muset řešit nový kriminální případ. Případ, který by se mohl stát každému z nás. Stojí za ním totiž většinou obyčejní lidé, které dohnala zoufalost k nějakému zoufalému činu.

tým kriminalistů
tým kriminalistů | Zdroj: TV Nova

Kriminálka Anděl patří již k fenoménům mezi kriminálními seriály. Projekt, který byl jeden z prvních, který v Česku změnil a redefinoval celý žánr. Premiéra páté řady, po devítileté pauze, byla vysílána v podzimní sezóně 2023. V průměru ji sledovalo přes milion diváků starších 4 let.

Nová řada Kriminálky Anděl se zaměřuje i na současné fenomény. Díly se tak budou věnovat násilí mezi dětmi a dětskými gangy, pojišťovacím podvodům, gamblingu nebo černému obchodu s léčivy. Aby vyšetřování bylo autentické, tvůrci úzce spolupracují s odbornými poradci z řad současných kriminalistů i bývalých elitních policistů. Ačkoli příběhy podléhají autorské licenci, inspirace přichází i z policejních archivů nebo případů, které vycházejí z osobní či zprostředkované zkušenosti poradců z řad kriminalistů.

Tvůrci označují seriál jako svižnou a chytrou kriminálku, která se od začátku trefila divákům do vkusu a dokázala si udržet vysokou úroveň celou řadu let. Vyšetřovací tým tvoří dobrá parta obyčejných lidí, které dělají vyšetřování uvěřitelné.

Oblíbenost seriálu je zavazující, a proto na kvalitě seriálu pracuje celá řada odborníků. I když jde o vyšetřování zločinů, divák by měl mít na konci každé epizody pocit, že ve světě, kde existuje i zlo, lži a podvody, je nakonec přece jen zlo potrestáno. Lidé mají takové konce jednoduše rádi.

V šesté řadě se v ději bude také odrážet aktuální dění ve společnosti. V hlavních i vedlejších dějových linkách budou hlavní postavy řešit i spoustu životních situací okolo vztahů.

Výhodou sehraného hereckého týmu je už dobrá znalost policejních postupů. Tým tak může být velice autentický. Po ruce jsou stále i poradci, a dokonce se řeší i etické záležitosti, protože tvůrci by nechtěli svým seriálem dávat návody k trestné činnosti. Vše musí zvážit opravdu do detailu. Od jednoho kriminalisty se dokonce dozvěděli, že měli u výslechu podezřelého, který se jim přiznal, že bedlivě sledoval Kriminálku Anděl, aby se pokusil u výslechu kriminalisty přechytračit.

Nová řada příběhů by měla být hodně emotivní, protože se vážných zločinů, jako je třeba vražda, dopustí obyčejní lidé bez kriminální minulosti. Postupné odkrývání okolností, které je donutily překročit všechny meze a zajít až do úplné krajnosti, bývá zpravidla pro diváky velmi vtahující a zdánlivě obyčejné kauzy v sobě mají velmi silné emoce.

Režisér Peter Bejbak zavzpomínal, že seriál byl jeho prvním projektem, jehož byl také producentem. Natáčení pro něj byla velká výzva. Tak to zůstalo až dodnes a stále se snaží být lepší a kreativnější.  

David Švehlík
David Švehlík | Zdroj: TV Nova

Co čekat v prvních epizodách

Epizoda 1: Smrt barmanky

V herně je nalezena zavražděná barmanka, matka malého chlapce. Zločin se stal v ranních hodinách, kdy měla být v podniku sama. Kriminalisté rozplétají napjaté vztahy v rodině oběti, zároveň odkrývají toxickou pracovní atmosféru v herně, kde je pod jednou střechou koncertováno příliš mnoho nešťastných osudů.

Epizoda 2: Kolonie

V zahrádkářské kolonii je vyvražděna romská rodina. Brutální čin otřese sousedskými vztahy a na povrch vyplouvají letité nevraživosti. Kolem lukrativních pozemků navíc krouží developeři. Má vražda přispět k rychlejšímu zrušení kolonie? Vyšetřování komplikuje jeden z pozůstalých, který je přesvědčený, že zná vraha, a chystá odplatu.

Epizoda 3: Přepadení

Dva maskovaní pachatelé zastřelí při přepadení banky zaměstnance ostrahy a odnesou si tři miliony korun. Byla to jejich první loupež? A nemá v krádeži prsty pražský kmotr s vazbami na podsvětí, který peníze do banky uložil v hotovosti jen pár okamžiků před přepadením?

Epizoda 4: Čas na pomstu

 V ložnici vily je objeveno dva týdny mrtvé tělo. Vedle postele je připravený zabalený kufr a propadlá letenka do exotické destinace. Proč úspěšný podnikatel ve fotovoltaice neodletěl? Střelil se do spánku sám, nebo mu někdo pomohl? Mají se kriminalisté zaměřit na jeho spory s dětmi o dědictví po matce, anebo na nesrovnalosti ve firmě?

Epizoda 5: Rybník

Rozmrzající rybník vydá hrůzné překvapení. Lidské ostatky byly zakopané v blátě minimálně půl roku. Kriminalisté ztotožní místního řemeslníka, dříče a dobráka, který často poskytoval svou práci na dluh. S jeho zmizením tak zmizely i dluhy. Stál za vraždou nesplacený dluhopis, anebo oblíbený řemeslník nevedl tak úplně spořádaný život?

Epizoda 6: Rdousil

Vražda výtvarnice je provedena způsobem, který naznačuje, že se po Praze pohybuje nebezpečný sexuální deviant. Intuice vyšetřovatelů se brzy potvrdí. Pachatel se jen tak nezastaví. Aby kriminalisté zabránili dalším tragédiím, čeká je nemilosrdný souboj s časem.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • Autorský text