Legenda: Fanynky Toma Cruise ocení téměř zapomenutou pohádku pro dospělé

Legenda: Fanynky Toma Cruise ocení téměř zapomenutou pohádku pro dospělé
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Chvíli před tím, než se Tom Cruise stal jedním z nejžádanějších mladých herců zásluhou role v kasovním trháku Top Gun, natočil v režii Ridleyho Scotta dobrodružný fantasy film, kde proti sobě stojí dobro a zlo, láska a nenávist nebo nevinnost a chtíč.

Od Ridleyho Scotta je to trochu nezvyklý filmový počin, ale diváci se shodli na tom, že Legenda je pastvou pro oči díky úžasné výpravě a kostýmům, ale i skvělé filmové hudbě od Jerryho Goldsmitha. Dobrých fantasy příběhů z osmdesátých let moc není a tento mezi ně určitě patří. Přináší tajemný a mysteriózní svět s dokonalými záběry a zajímavým hereckým obsazením, kde se Tom Cruise jeví jako roztomilé mládě. Nelze pominout ani skvěle namaskovaného Pána temnot, kterého ztvárnil Tim Curry.

Les, slunce, křišťálová voda, jednorožci, byliny, stromy, impresionistické barvy, opar, stříbrokřídlý hmyz a opojné vůně v protikladu k temné síni, bažinám, čarodějnici, skřetům a démonovi…

Něco o pohádce pro dospělé děti

Na světě jsou dobré věci, ale i ty zlé. Tam, kde je láska, číhá i nenávist a aby byla na světě rovnováha, proti nevinnosti stojí chtíč. Všemu chce vládnout démonický Pán temnot – zlý Lord Darkness (Tim Curry), který byl tak dokonale namaskovaný, že byl prakticky k nepoznání. V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost. Dokud budou po světě pobíhat dva posvátní jednorožci, svět lidí je pod ochranou a zlo nezvítězí. Je třeba se jich zbavit.

To je příležitost pro nestvůru – skřeta Blixe, který je ochotný se za každou cenu svému pánovi zavděčit.

Svou křehkou krásu představí princezna Lili (Mia Sara), která netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje řetězec událostí. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Proto je zde princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se děje, a je připravený svět, a především princeznu, zachránit.

Kam zmizela krásná Mia Sara

Mia Sara v roli princezny Lili debutovala a diváky očarovala svou přirozenou krásou. Rok poté slavila další úspěch po boku Matthewa Brodericka v dobrodružném filmu Johna Hughese Volný den Ferrise Buellera. Potom už bohužel při výběru filmových rolí moc štěstí neměla. Výraznější příležitosti Mii poskytly televizní společnosti ve dvoudílné minisérii Dokud se nesejdeme (1989) či dobrodružném filmu Volání divočiny (1993).

Po roce 2005 se herečka stáhla z veřejného života a věnovala se rodině. K profesi se vrací jen velmi vzácně. Jejím prvním manželem byl syn Seana Conneryho, se kterým se seznámila během natáčení filmu Bullet to Beijing v roce 1995. O dva roky později se jim narodil syn. Druhým manželem je od roku 2010 loutkář Brian Henson, se kterým má dceru Amélii.

Zajímavosti k filmu

Celý pohádkový les byl vytvořený na ploše o rozloze fotbalového hřiště. Na okrajích byla umístěna velká zrcadla, aby vypadal ještě větší. Nejmohutnější stromy byly vyrobeny z polystyrenu. V lese byly zasazeny živé rostliny i mladé stromky a keře. Zvířata, kromě andaluských koní upravených pro vzhled jednorožců, v tomto uměle vytvořeném lese opravdu pobývala. Napřiklad holubů filmaři přivezli 250.

Herec Tim Curry byl pro účely natáčení natřený červenou barvou a měl speciální postroj pro své metrové rohy. Odměnou za každodenních šest hodin v maskérně mu vždy byla hodinová koupel při odstraňování make-upu.

Pro roli Jacka, kterou získal Tom Cruise, byli zvažováni Johnny Depp, Robert Downey Jr. nebo Jim Carrey.

Ve vysílání 19.10. odpoledne na ČT2.

Zdroje článku: