Láska z pasáže: Lukáš Vaculík dostal od režiséra roli přímo na míru a fanynky šílely

Láska z pasáže: Lukáš Vaculík dostal od režiséra roli přímo na míru a fanynky šílely
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo ví, kam by se ubírala kariéra Lukáše Vaculíka, kdyby si ho neoblíbil režisér Jaroslav Soukup a neudělal z něj hvězdu hned několika filmů určených hlavně pro mladé publikum. Po roli nezbedného učně ve filmu Vítr v kapse přišla další velká herecká příležitost.

V osmdesátých letech vzniklo několik povedených filmů, nad kterými diváci doslova žasli, že prošly sítí schvalování a dostaly se až k divákům. Filmy měly ukázat mladým lidem odstrašující příběhy mladých lidí, ale nejspíš působili jako vábnička k jinému, dobrodružnému životu.

Lásce z pasáže se divákům představil sympatický čistič oken Pavel Kříž (Lukáš Vaculík) a tuto profesi doslova zpopularizoval. Pavel nevybočoval z charakterů mladých lidí, kteří začínali žít životem dospělých a silně pochybovali o tom, že by si poctivou prací mohli někdy dopřát trochu luxusu. Pavel se také přizpůsobil a nenechal si ujít žádnou příležitost, aby si přivydělal. V práci se moc nepředřel a volný čas trávil většinou v pražských pasážích, v barech a na diskotékách, kde měl řadu známých. Z drobného podvodníčka se rychle vypracoval ve zkušeného tipaře pracujícího pro zlodějskou partu, kterou vedl mladík s přezdívkou Roby (Marek Vašut).

Jednoho dne v úklidové firmě nastoupí brigádnice Jana a Pavel ji dostane na starost, aby ji zaučil a ukázal, jak to chodí. Dívka je z počátku hodně ostražitá, ale časem mezi mladými lidmi vznikne křehký milostný vztah. Ten však nemá dlouhého trvání a aby film splnil účel a přinesl poučení, životní styl Pavla přivede až ke tragickému konci. Pavla srazí na útěku před Veřejnou bezpečností jeden z bývalých parťáků autem.

Tatiana Kulíšková

Tatiana Kulíšková
Tatiana Kulíšková | Zdroj: ČT / Filmové studio Barrandov / Miloš Schmiedberger a Pavol Frešo / Creative Commons Attribution 2.0

Pět let poté, co herečka oplakala svého filmového partnera, ji potkala tragédie i v soukromém životě, kdy přišla o svého životního partnera, kterému bylo pouhých 28 let. Utopil se nešťastnou náhodou v hotelovém bazénu v Žilině.

Tatiana si myslela, že v ten moment pro ni život skončil. Ale sama nakonec nezůstala, přestože byl nový vztah komplikovaný. Nový muž byl ženatý. Nakonec pro ni vše dobře dopadlo a dočkala se i vytouženého syna.

Na premiéru si do kina vyšly téměř dva miliony lidí a film, který měl rozpočet 3,6 milionu korun, vydělal přes 15 milionů, což byl v té době velký úspěch. A pro Vaculíka to znamenalo, že nešlo o poslední spolupráci se Soukupem. Ten svého oblíbence znovu obsadil do filmu Kamarád do deště (1988), kde se k němu přidal i Sagvan Tofi.

Film je v programu ČT1 1. září v podvečer.

Zdroje článku: