Kvíz: Prověřte si své znalosti filmu Vesničko má středisková

Kvíz: Prověřte si své znalosti filmu Vesničko má středisková
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmový počin Vesničko má středisková dnes zaslouženě patří ke klenotům české kinematografie. Jak moc dobře jej ale znáte? Na to vám pomůže najít odpověď náš vědomostní kvíz.

Komedie Vesničko má středisková spatřila světlo světa v roce 1985. Pod taktovkou režiséra Jiřího Menzela vznikl unikátní snímek mapující příběhy obyvatel typické české vesničky, včetně jejich problémů, s nimiž se každodenně setkávají.

Snímek dal vzniknout řadě kultovních hlášek

Ústřední postavou snímku je bezpochyby závozník Otík (János Bán), který, ač slabý na duchu, vyzařuje pozitivní a klidnou energii. Ve filmu se však objevují i další kuriózní postavy, například místní doktor (Rudolf Hrušínský) známý pro svou neutuchající touhu kochat se krásami okolní přírody. Příběh každé z nich by pak sám vydal na samostatný film.

Role scénáristy filmu Vesničko má středisková se neujal nikdo jiný než legendární Zdeněk Svěrák, který do snímku vnesl osobitý styl humoru. Ten možná nemusí sednout všem, ve skutečnosti však dal vzniknout ohromnému množství scén a ikonických hlášek, které mnozí z nás používají i dnes, nevěda o tom, odkud původně pocházejí.

Nohy sis myl? To já poznám, hned se s tebou jinak jede. Co uši? Vždycky na něco zapomeneš! Když má člověk takové plachty jako ty, tak nesmí tu údržbu zanedbávat. Včera jsme vozili cement, jestli dneska zaprší, tak se ti udělá za ušima beton a budou ti to muset odsekat majzlíkem,

 říká Pávek při cestě s Otíkem v autě.

Úspěchy doma i v zahraničí

Snímek si prakticky již od svého uvedení do kin v srpnu 1986 získal obrovskou fanouškovskou základnu. Ještě tentýž rok se mu podařilo vyhrát cenu ekumenické poroty a zvláštní cenu poroty na světovém filmovém festivalu v Montrealu. O rok později slavil snímek Vesničko má středisková úspěch na festivalu v Paříži a János Bán si v tomtéž roce odnesl i prestižní nominaci na Oscara za cizojazyčný film. Když byl snímek v roce 1992 poprvé uveden v televizi, nenechalo si jeho premiéru ujít přes sedm milionů diváků. Film byl navíc v loňském roce za podpory Státního fondu kinematografie a Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary digitalizován, aby si jeho kvality mohly užívat i budoucí generace.

Zajímavosti o filmu

Režisér Jiří Menzel ke snímku uvedl, že byl v době natáčení poměrně velký problém najít hezky vypadající vesničku, která by odpovídala potřebám filmu. Nakonec museli vyrazit až 60 kilometrů za Prahu, do obce Křečovice, kde stačilo udělat pouze minimální úpravy, aby vznikly například jedinečné kulisy místního JZD.

Slavné pelhřimovské krematorium, které ve filmu zmiňuje doktor Skružný (Rudolf Hrušínský), ve skutečnosti vzniklo až mnoho let po premiéře filmu, údajně na základě četných dotazů od turistů, proč město tuto budovu nemá. Krematorium bylo vystaveno z recese a město jej chtělo nechat následně shořet. Při zkušebním žehu však vzniknul skutečný požár, a museli tak zasahovat reální hasiči. Na místě, kde stavba stála, se dnes nachází pamětní deska připomínající tuto událost.

Pokud patříte k těm, kteří snímek Vesničko má středisková nikdy neviděli, měli byste to rozhodně napravit. Kombinace jmen Menzel a Svěrák je příslibem skvělé zábavy a výpravy, která v historii českého i slovenského filmu rozhodně nemá obdoby.

Zdroje článku: