Kvíz: Vyznáte se v zahraničních pohádkách? Animované verze jsou mnohem slavnější a oblíbenější

Kvíz: Vyznáte se v zahraničních pohádkách? Animované verze jsou mnohem slavnější a oblíbenější
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vydejte se do světa plného kouzel, odvahy i přátelství. Pohádky spojují všechno hezké, co se v lidech nachází. Vyznáte se v nich dobře? A jak jste na tom se znalostí zahraničních pohádek?

Pohádky jsou něčím, co mohou sledovat lidé všech věkových kategorií. Děti se poučí, dospělí lidé se dobře pobaví a relaxují. Pohádky mají být něčím, co nás zavede do světa, kde se odehrávají kouzla a nevšední příběhy, čímž nám mohou pomoci utéci z reality všedního života. V pohádkách nakonec všechno dobře dopadne – dobro zvítězí nad zlem. A to potěší dušičku dítěte i dospělého člověka.

České pohádky jsou něčím, co má velkou šanci, že nás osloví a chytne za srdce. Koneckonců jejich tvůrci vědí, co má český divák rád. Ty zahraniční to nemají tak jednoduché. Český divák se na ně dívá kritickým okem a prosadit se mohou jen ty nejlepší. A to navzdory tomu, že velké množství pohádek, které považujeme za „české“, jsou ve skutečnosti převzaté. Červená karkulka i Perníková chaloupka k nám dorazily z Německa. Existuje jedna výjimka – pohádka O dvanácti měsíčkách má prokazatelně svůj původ u nás.

Některé pohádky, i když jsou zahraniční, mají českou stopu v podobě českých herců, kteří se objeví ve vedlejších rolích, nebo české hudby. To se stalo například v pohádce Hvězdný prach, kdy kapitán Shakespeary (kterého ztvárnil Robert De Niro) a spadlá hvěza Yvaine (herečka Claire Danes) tančí valčík na hudbu Slovanský tanec od Antonína Dvořáka. Tato pohádka je jednou z těch, ve které bylo velké množství obětí. Padlo zde totiž více než 20 postav, což je na pohádku úctyhodné množství.

U dětí v současné době vévodí spíše animované než hrané pohádky. Shrek, Příšerky s.r.o., V hlavě, Sobík Niko, Ledové království a spousta dalších se zařadily mezi ty nejlepší. Přesto se některé animované pohádky přenáší do hrané podoby. V poslední době to byla například Kráska a zvíře, ve které excelovala něžná Emma Watson, nebo Dumbo, slůně s velkýma ušima. Tento osud mají většinou pohádky z dílny jednoho z největších tvůrců pohádkových filmů, Disney.

Kromě neustálého přetváření stejného tématu do nové podoby se tvůrci často nechají inspirovat původní pohádkou, kterou zpracují ze zcela jiného úhlu. Typickým příkladem je Zloba – Královna černé magie, která je inspirována pohádkou O šípkové Růžence. Ledové království zase vzniklo podle temné pohádky od Hanse Christiana Andersena. Jeho Sněhová královna se rozhodne unést očarovaného Kaie do svého království. V jeho srdci je totiž střep zrcadla, kvůli kterému je zmrzlé.

Roztomilé zpracování Lvího krále bylo inspirováno ponurým Hamletem, který vznikl z pera slavného Shakespeara. V něm se princ Hamlet vydává pomstít svému strýci poté, co zjišťuje, že mu tento strýc zavraždil otce, aby se zmocnil trůnu. Také Popelka má svou předlohu jinde, a sice u bratří Grimmů. V jejich verzi Popelčiny sestry dopadnou o dost hůře než v různých zpracováních tohoto příběhu. Aby se vešly do střevíčku, jedna ze sester si uřeže palec na noze, druhá zase patu. Ani to ale prince neošálí. Konec je ještě děsivější – Popelčini holubí přátelé se zlými sestrami zúčtují tak, že jim vyklovou oči.