Sovák podle režiséra Filipa „mrmlal“, když se dozvěděl, že jeho parťákem v Chalupářích bude Josef Kemr

Sovák podle režiséra Filipa „mrmlal“, když se dozvěděl, že jeho parťákem v Chalupářích bude Josef Kemr
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
A přesto se nakonec stal malý zázrak a ti dva se skvěle doplňovali před kamerou. Dokonce si nevjeli do vlasů ani poté, co zhasly kamery. Evžen Huml a Bohouš Císař se stali jednou z nejvýraznějších dvojic předrevolučních seriálů.

Sehráli se navzdory tomu, že každý měl úplně jiný druh herectví. Sovák byl většinou komik a Kemr představitel dramatických postav. František Filip to trefil velice dobře a sám si je do hlavních rolí představoval od začátku. Sovák se přenesl přes skutečnost, že byl vlastně náhradníkem, a vtipkoval, že to zahraje po marvanovsku.

Ani Josef Kemr nebyl ze Sováka moc nadšený. Roli přijal v domnění, že jeho partnerem bude Jaroslav Marvan, se kterým už byl sehraný. Nakonec se mohl dmout pýchou, když Sovák prohlásil, že mu režisér vybral výtečného partnera a Pepíček Kemr byl ve své roli Bohouše báječný. Nazval ho poctivou duší.

Režiséři měli Jiřího Sováka rádi právě pro jeho schopnost přizpůsobit se svým hereckým partnerům. I když „mrmlal“, nakonec ze sebe vydal to nejlepší. A jako hereckého partnera si ho pochvalovali třeba i Vlastimil Brodský, Miroslav Horníček nebo Vladimír Menšík.

Paní Sováková měla jasno. Její manžel nemusel Evžena Humla moc hrát. Byl Huml v dobrém i ve zlém a se svou seriálovou postavou si byl podobný více, než si sám připouštěl.

Seriál Chalupáři je jednou z mála hereckých příležitostí, kde si zahrál Sovák se synem Jiřím Schmitzerem (děda a vnuk). Za dva roky se potkali ještě v komedii Marečku, podejte mi pero! jako otec Kroupa a syn.

K postavě Evžena Humla patří neodmyslitelně pokrývka hlavy. Sám herec si ji tak oblíbil, že ji sundal jen při natáčení na vnukově promoci. Pochvaloval si, že se díky baretu zbavil otravných maskérů, kteří mu rádi během natáčení upravují vlasy. Jako člověk, který ctí společenská pravidla, si vymyslel, že jeho seriálová postava trpí „stydnutím hlavy“, a proto si musí udržovat teplou hlavu tímto způsobem.

S čepicí si Sovák zahrál i v seriálu Eliška a její rod a také zmíněný Kroupa měl „rádiovku“.

Seriál je ve vysílání od 16. června na ČT1.

Zdroje článku:
  • Autorský text,
  • Magazín Dnes Roč. 31, č. 164 / Pavel Taussig