Kvíz: Socialismus spoustu seriálů zakázal. U těch, které povolil, si však každý přišel na své

Kvíz: Socialismus spoustu seriálů zakázal. U těch, které povolil, si však každý přišel na své
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mezi nejoblíbenější seriály za dob komunistického režimu, ale i po něm, bezesporu patří Pan Tau a Malý pitaval z velkého města. Podívejme se na ty největší zajímavosti o těchto seriálech.

 Pan Tau nepromluvil jediné slovo, přesto prorazil až do zahraničí

Nemluva, ale přesto šíří radost do celého světa. Pan Tau je známý především svou buřinkou a elegantním vzezřením. Jeho buřinka má kouzelné schopnosti a s její pomocí dokáže pan Tau splnit všechna přání. Mimochodem mu také pomáhá měnit se na loutku. Co stálo za myšlenkou vytvořit pana Tau? Scénář napsali Ota Hofman a Jindřich Polák. Dle vlastních slov si kladli za cíl vytvořit postavu, která v dětech probudí fantazii a touhu pro dobrodružství. Jednou z hlavních motivací pro vytvoření seriálu bylo přinášet dětem více radosti přímo do domácího prostředí.

Postava pana Tau není tak milá jen tak. Má v dětech budit důvěru a pocit kamaráda, mnohdy totiž smýšlí podobně jako děti samotné. Díky své originálnosti se seriál dostal i do zahraničí a stal se jedním z nejznámějších československých seriálů. Obzvláště německé a rakouské děti rády zažívaly jeho dobrodružství společně s ním. A není divu, že se stal tak celosvětově známým. Ani koprodukce nebyla ryze československá, seriál se ladil ve dvou československých, jedné rakouské a dvou německých společnostech zabývajících se koprodukcí.

Zůstaneme-li nyní v Československu, ani samotné natáčení se neodehrávalo na jednom místě. Sice většina epizod zůstávala stále v jedné oblasti, ale například epizoda, kdy pan Tau navštívil pionýrský tábor, se natáčela částečně v Domažlicích a částečně v lomu Alkazar nacházejícím se v Plzeňském kraji, který se nachází nedaleko Berouna.

Když sledujete seriál Malý pitaval z velkého města, částečně pozorujete reálné zločiny

Fakt, že se seriál silně inspiroval skutečnými událostmi, patří k jedné z těch známějších zajímavostí. Cílem bylo vytvořit realisticky vypadající kriminální seriál. A skutečně se to povedlo.

Další známý fakt je, že seriál měl své vlastní odborné poradce, kteří pečlivě sledovali děj a vyjadřovali svůj názor. Avšak nebyli to tak úplně obyčejní lidé, nýbrž profesionálové. Jednalo se totiž o skutečné kriminalisty, tudíž seriálu rozhodně měli co nabídnout.

Co ale ty méně známé zajímavosti? Jednu tu máme. Týká se herce Ladislava Freje, konkrétně natáčení epizody Benjamínci. Zrovna měl na palci levé ruky krevní sraženinu, ale i tak se rozhodlo, že bude hrát. Jakkoli se tuto sraženinu snažil skrýt před kamerami, ne vždy se mu to povedlo, a tak je na několika záběrech vidět, jak má palec zraněný.

V té samé epizodě je mimochodem k vidění i tehdy velmi známá osobnost, a sice zpěvák Miki Volek. Ten byl tehdy považován za legendu, což dělá seriál ještě výjimečnější.

Do natáčení seriálu se investovalo opravdu hodně peněz, a sice přes 5000 tehdejších průměrných mezd. Pro představu, průměrná mzda v té době činila přibližně 2765 Kčs, rozpočet činil 14 774 000 Kčs. Když rozpočet vydělíme průměrnou mzdou a zaokrouhlíme na jednotky, vyjde nám číslo 5342. Znamená to tedy, že peníze, které se do seriálu investovaly, dosahují stejné hodnoty jako průměrný plat téměř 5342 lidí.

Vtipné scénky a hlášky

Oba seriály nám přinesly vtipné a někdy nečekané zvraty, Malý pitaval z velkého města je navíc obohacen o hodně vtipných hlášek, pokud vás rozesměje téměř všechno. V seriálu kromě jiných dialogů zazněl například i tento, a to během zatýkání:

Břeťa:

No seš taky spokojenej, nejseš?

Rudla:

Tohle není pro mě, takovýhle případy.

Břeťa:

Proč?

Rudla:

To je samý běhání, samá pranice a žádný přemejšlení.

Avšak oněch povedených seriálů je mnohem více. Pamatujete si je tak jako kdysi? Udělejte si náš kvíz a dokažte, že si pamatujete i menší detaily. Kvíz je zaměřen na seriálové postavy, vždy vám ukážeme jméno a vy máte za úkol označit správný seriál, v němž se postava vyskytuje.

Ať už jste tyto a jiné seriály viděli jako dítě, dospívající nebo již jako dospělý člověk, nejsou vašimi oblíbenými jen tak. Promyšlenost scénáristů, herců i štábu nám dokázala, že pokud se rozhodneme něco vytvořit, máme na to. Stačí jen trocha fantazie a všímavosti. Pro ty lidi, kteří se na seriálech podíleli, to byla mnohdy fuška, ale my jsme se skvěle pobavili, a tak jejich práce splnila svůj účel. 

Zdroje článku: