Kvíz: Snímky z 90. let vás zavedou ke vzpomínkám na Černé barony i Obecnou školu

Kvíz: Snímky z 90. let vás zavedou ke vzpomínkám na Černé barony i Obecnou školu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I přesto, že byla 90. léta pro český film především z hlediska financí velmi náročným obdobím, došlo ke vzniku nejednoho úspěšného filmu. V našem kvízu zjistíte, jak dobře tyto snímky z konce minulého století znáte.

Obecná škola byla jednou z nejúspěšnějších komedií

Pamatujete si na věhlasnou větu ředitele Obecné školy, který do amplionu hlásal:

Kdo z rodičů chce vidět Idiota, nechť se dostaví do ředitelny!

Touto a dalšími hláškami je film Obecná škola protkán od začátku do konce.

O scénář filmu z roku 1991 se postaral Zdeněk Svěrák, režisérem byl Jan Svěrák. Dodnes se jedná o jednu z nejoblíbenějších českých komedií, která na konci minulého století vznikla. A to i přesto, že pro Jana Svěráka, syna scénáristy Zdeňka, to byl vůbec první vytvořený film. Hned za tento snímek dostal v roce 1992 svého prvního Českého lva za režii. Film byl po své premiéře úspěšný nejenom u diváků, ale také kritiků. Rok po svém uvedení byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší neanglicky mluvený film. Nominaci sice neproměnil, i tak se ale jednalo o velký úspěch tehdy ještě Československé kinematografie.

Na úspěch filmu navázal film, který vznikl před pár lety

Jenom pro pořádek si připomeňme, o čem tato veleúspěšná tragikomedie vlastně vypráví. Jde o příběh chlapecké třídy a jejich nového učitele Igora Hnízda. Hlavní dětskou postavou je chlapec Eda, jehož maminkou je herečka Libuše Šafránková. Poté, co jsou děti příliš divoké a přivedou svou paní učitelku Maxovou až na pokraj psychického zhroucení, se do třídy dostává přísný a ve vojenské uniformě oblečený Igor Hnízdo. Protože se jedná o učitele milujícího řád a respekt, není o striktní režim nouze, stejně jako o fyzické tresty. Příběh, který je plný komických situací, byl inspirací pro film natočený až o mnoho let později. A sice o film Po strništi bos, ve kterém si zahráli herci jako Tereza Ramba, Ondřej Vetchý nebo Jan Tříska.

Další úspěšnou komedií, která vznikla v 90. letech minulého století, je film Pelíšky. O tuto komedii se tentokrát postaral režisér Jan Hřebejk. Ten se inspiroval knihou Petra Šabacha. Ani zde nejde o komedii v čistém slova smyslu, neboť se zde odehrávají náročné a dramatické scény spojené s nepříjemným rokem 1968. V hlavních rolích se tu objevili herečtí velikáni jako Miroslav Donutil, Simona Stašová nebo Jiří Kodet. Pravidelné vánoční reprízy přináší divákům pobavení i 25 let od natočení. Vzpomeňme například na odpověď tatínka Krause na otázku, zda jeho dcera Jindra může jít ven. Jeho věta „Nikdy, nebo navždy!“ je používána v mnoha domácnostech. Vtipná je i scéna malé Uzlinky, která před rodiči posměšně vykřikuje větu: „Líbali se, líbali a jak dlouho, děsně dlouho!“

 

Zdroje článku: