Kvíz: Dívka na koštěti -vyzkoušejte si, jak dobře znáte tento nadčasový film s mnohými skrytými významy a metaforami

Kvíz: Dívka na koštěti -vyzkoušejte si, jak dobře znáte tento nadčasový film s mnohými skrytými významy a metaforami
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
O jménu Saxána jistě slyšeli všichni Češi. Jak dobře si však film Dívka na koštěti pamatujete? To si můžete vyzkoušet v následujícím kvízu.

Dívka na koštěti, též film známý pod lidovým názvem Saxána, vyšel v roce 1972 pod rukou režiséra Václava Vorlíčka a scénáristy Miloše Macourka. Fantaskní komedie o čarodějnické poškolačce, která se náhodou dostává do světa lidí, využívá Macourkovy oblíbené konfrontace neobvyklého prvku s naším „normálním“ světem. Film také může být považován za kritiku reálného všednodenního světa. Bojuje zde dobro a zlo a nenávist a láska..

Pobyt mladé čarodějky v lidském světě jí přináší mnohem více zkušeností než původních 300 let studia, ke kterým byla odsouzena ve svém magickém vzdělávacím ústavu. Během svého dobrodružství se setkává s milým klukem Honzou, ale také s vychytralým třídním sígrem Mikym Rouskem, který ji se svými kumpány využije ve svůj prospěch. Saxáně chvíli trvá, než si uvědomí, že se stala obětí jejich manipulací. Tato moderní pohádka, která se stala základem oblíbeného filmu „Dívka na koštěti“, se díky inteligentnímu, nápaditému a vtipnému zpracování stala kultovním dílem napříč generacemi. K úspěchu filmu výrazně přispěla mladá zpěvačka Petra Černocká, která v roli Saxány exceluje s šarmem, nadhledem a láskou. V roli Honzy se objevil Jan Hrušínský, oblíbený představitel hodných a citlivých mladíků. Režisér Václav Vorlíček projevil výjimečný cit pro obsazení i vedlejších rolí, například Vladimíra Menšíka jako upírského školníka, Jana Krause jako zlovolného Mikyho nebo Helenu Růžičkovou jako šílenou pacientku v blázinci. V roce 2011 Vorlíček natočil volné pokračování s názvem „Saxána a Lexikon kouzel“, kde se původní postavy objevují jen okrajově a hlavní pozornost se soustředí na dceru původní hrdinky – malou Saxánku.

Děj filmu

Saxána ve škole příliš neprospívá, a tak je nucena být 300 let po škole. Při odpykávání trestu si však všimne Lexikonu Kouzel, který v sobě má mimo jiné i kouzlo, co jedince dokáže přesunout do lidského světa. Znuděná Saxána se rozhodne kouzlo vyslovit, a tak se na 44 hodin dostává do lidského světa.

Dívka se náhodou ocitne v domě chlapce jménem Honza, když se jeho otec rozhodl, že mu jako dárek přinese zvířátko ze ZOO, začarovanou Saxánu. Mladík ji doprovází celým filmem, a dokonce se do něho Saxána zamiluje.

V lidském světe se jí velmi zamlouvá, a tak se snaží sehnat babská ucha na odvar, díky němuž by zde mohla zůstat navždy. V přesvědčení, že je profesorka v lidském světě „baba“, ji Saxána promění v králíka, jelikož ji to ve škole moc nešlo a ona si stále pletla kouzla. Diferenci těchto dvou světů nám Saxána potvrzuje při rozčílení, kdy jako urážku použila větu: „Jste horší než baziliškové.“

I přes veškerou snahu školníka o to, aby se s ním Saxána vrátila do jejich světa, se Saxáně povede zjistit, co vlastně Babské ucho znamená a na poslední chvíli vypít odvar. Film tedy končí tak, že Saxána zůstává v lidském světe po boku Honzi.