Kvíz: Pupendo - Éra socialismu, nucené politické poslušnosti, ale i sladkobolného života prostého lidu

Kvíz: Pupendo - Éra socialismu, nucené politické poslušnosti, ale i sladkobolného života prostého lidu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Pupendo nás laskavě zavede do nedávné historie, do dob socialismu, kdy se mnohým z nás těžce dýchalo. Ač se Pupendo odehrává v této nelehké době, jemným humorem pohladí duši věrného diváka.

Film inspirovaný knihou Petra Šabacha a ztvárněný autorskou dvojicí Jan Hřebejk a Petr Jarchovský je typická dobová hořká komedie. V podání našich předních filmových herců, jako je bravurní Bolek Polívka, Eva Holubová, Jaroslav Dušek, Vilma Cibulková nebo Pavel Liška, se jedná o famózní podívanou. Děj se odehrává před rokem 1984, kdy se musí hlavní postava Bedřich Mára (Bolek Polívka) vzdát své výuky na Akademii výtvarných umění. A to z politických důvodů, jelikož byl pro režim takzvaně „nepohodlný“. Akademický sochař tak ze dne za den přichází o lukrativní pracovní nabídky a je rázem odsunut na okraj tehdejší společnosti. Jeho smyslem života se tak stává pouze rodina a s humorem se snaží „přežít“ a tak trochu i plout proti proudu režimu.

Vzdor režimu a pojišťovací podvody jako zdroj obživy

Vynalézavý Mára se navzdory osudu snaží protloukat životem s lehkostí a humorem sobě vlastním. Za pomoci spřízněných osob, pojišťovacích agentů Motyčky a Krauze, se kterými řeší nahlášení smyšlených pojistných událostí, si přivydělává na živobytí. Vlivem různých peripetií a podvodů jsou úředníci vyhozeni a pojistné hlášení náhle řeší upjatá komisní pojišťovačka Gabalová. Následují další groteskní situace, které jsou mnohdy až tristní a typické svou dobou.

Vláďa Ptáčník:

Repráky hýr, dráty hýr, kazeťák hýr.

Kromě Márovy rodiny, tedy manželky a dvou pubertálních synů, zasahují do děje i další postavy, které doplňují dějovou linku o nelehké příběhy své doby.

Kde se vzala praktika zvaná „pupendo“

Samotné pupendo, které nese název filmu, je kontroverzní zábava, která vznikla jako rituál vojáků. Díky této praktice byli nováčci zasvěcováni do nové party. Obtištění mince (tlakem) dokazovalo, že zkouška proběhla kladně. Mírné štípnutí a červený flek na pupíku byla „odměna“ za tuto ceremonii.

„Nesmrtelné“ hlášky, které lehce pobaví a rozhodně neomrzí

  • Mára: „Ališi, co bude k obědu?”
    Márová: „Chleba.”
    Mára: „Ališi, chleba? Vždyť je sobota!”
    Márová: „No tak si ho něčím namaž.” 
  • Vláďa Ptáčník: „Very nice beautiful, fakt.”
  • Alena Márová: „To budou mít soudruzi radost, až uvidí soudruha v tomhle stadiu.”
  • Pojišťovatelka: „Jen doufám, že mi pak ještě neoznámíte, že vám tady zvlhnul pravý peršan.”
  • Márová: „Zvlhla nám tu špachtle.”
    Pojišťovatelka: „To snad ne?!”

Pojďte si s námi otestovat znalosti a pusťte se do kvízu, který napoví, nakolik pozornými filmovými labužníky jste. Nabízíme deset kvízových otázek, nad kterými si možná rádi zavzpomínáte na jedinečné záběry legendárního filmu Pupendo s naprosto geniálním hvězdným obsazením.

Zvládli jste odpovědět alespoň na pár otázek? Pokud ne, vůbec nevadí. Připomeňte si jedinečný film z období socialismu a přeneste se v čase do dob, kdy byl život naprosto odlišný od dnešního svobodného stylu existence.