Vyzkoušejte retro kvíz pro opravdové seriálové nadšence

Vyzkoušejte retro kvíz pro opravdové seriálové nadšence
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Devadesátkové seriály zůstanou navždy v našich srdcích. Ne vždy to byl vrchol kvality, ale hltali jsme je všichni a všechny. Troufnete si na kvíz, kde budete muset poznat seriál jen podle jedné z postav?

V devadesátých letech se oblibě začaly těšit seriály, kde se v hlavních rolích objevovaly ženy coby hrdinky. Máme na mysli Buffy, přemožitelku úpírů nebo třeba Xenu, princeznu a bojovnici. Byla to relativní seriálová novinka. Ženy zde byly ukázány jako silné a samostatné, dokonce uměly bojovat. A naštěstí vždy vše dobře dopadlo. A my jsme pak jako holky po škole měly námět na hry jasný. Zbývalo jen určit, kdo bude silnější Xena a její zdánlivě slabší kamarádka Gabriela. S mečem to ale uměly všechny. Ostatně stejně jako my.

Zajímavostí o seriálu Buffy, přemožitelka upírů je, že námět napadl tvůrce na základě všech hororů, kde bezmocná mladá blondýnka umřela jako první. Tvůrce se rozhodl, že tento archetyp převrátí naruby. A my myslíme, že se mu to povedlo.

A víte, jak vznikl seriál Xena? Postava byla vymyšlená jen pro jednu epizodu seriálu Hercules. Xena ale získala na takové popularitě, že se produkce rozhodla natočit celý seriál, který měl také úspěch. Není divu, že se Xena vysílala ve 108 zemích z celého světa. Bylo to zkrátka něco jiného.

Když se v devadesátkách se seriály roztrhl pytel, padaly z něj jak vysoce kvalitní seriály, které zůstanou už nesmrtelné; ale také sem tam trochu nedomyšlené, kterým jsme to v dané chvíli odpustili, ale časem se na ně začalo trochu prášit.

Mezi ty první, ikonické, patří třeba partička šesti přátel z New Yorku, co ráda vysedávala v kavárně anebo v jejich typickém fialovém bytě. Vzpomenete si, o jakém seriálu je řeč? Dodnes jsou věci s logem ze seriálu jedním z nejprodávanějších merchů na celém světě a chodit v takovém triku uvidíte i mladé lidi, kteří ještě nebyli na světě, když seriál premiérově běžel v televizi. Nemluvíme o žádném jiném seriálu než o ikonických Přátelích.

Další takovou kvalitní legendou jsou kluci ze seriálu Bylo nás pět z malého městečka natáčeného v Kouřimi. Seriál je natočen podle stejnojmenné knihy od Karla Poláčka. Věděli jste, že po přečtení jeho knihy se prý na něj mnoho sousedů z dětství naštvalo, protože se v knize sami poznali? Tak to vypadá, že je seriál inspirován skutečnými příběhy.

Naopak narychlo vyrobeným seriálem, který má sice legendární hlášku, ale už se na něj znovu asi nepodíváte, jsou Strážci vesmíru. Po škole stačilo rozdělit role, kdo bude červený, modrý nebo třeba žlutý. Rozhodit role, použít speciální schopnosti, překřížit ruce a už jedeme:

Morfujeme!

Tuhle hlášku určitě znáte.

Kvalitní, nekvalitní, v našich vzpomínkách zůstanou všechny devedesátkové seriály. Vyzkoušejte náš kvíz, ať zjistíte, jaká je vaše seriálová paměť. Kvíz ale není pro žádná ořezávátka, seriály budete muset uhádnout jen podle jedné postavy. Ať je to pořádná výzva. Tak jak na tom budete?

Vzpomněli jste si na všechny známé seriály? Pokud jste si často nebyli jistí, možná je na čase sednout k televizi a nějaké seriály oprášit. Pomalu s přicházející zimou na to bude dostatek času. Některé klasiky se zkrátka neomrzí.