Kvíz: Princové nejsou ve všech pohádkách. V těch, kde jsou, nám přirostli k srdci a my si pohádku vybavíme jen podle jejich jména

Kvíz: Princové nejsou ve všech pohádkách. V těch, kde jsou, nám přirostli k srdci a my si pohádku vybavíme jen podle jejich jména
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ačkoli mnoho jmen princů je jednoduchých, nebrání nám to vzpomenout si na celou pohádku kdykoli toto jméno uslyšíme. Proč je tak milujeme? Jsou chrabří, správně se rozhodují a jdou nám příkladem.

Zajímavosti z natáčení i vyšší oblíbenost herců

Natočit pohádku se zdá být jako jednoduchý úkol, avšak mnohdy tomu tak nebylo. Posuďte sami. Přinášíme vám zajímavosti související s herci, kteří hráli prince v českých pohádkách.

Vzpomínáte si například na to, kdo hrál postavu prince v pohádce Šíleně smutná princezna? Byl to Václav Neckář, který u nás již v té době měl své jméno a po vydání filmu se stal díky svým písním, které zazněly v pohádce, ještě populárnější.

Naopak Josef Zíma, též zpěvák, který si zahrál roli prince Radovana v pohádce Princezna se zlatou hvězdou, nabyl na popularitě hlavně díky svému líbeznému hlasu, kterého v pohádce využil.

Šermování a jízda na koni daly pořádně zabrat Jurajovi Ďurdiakovi neboli princi Velenovi z pohádky Princ a Večernice. Chodil domů opravdu vyčerpaný.

Petr Štěpánek byl jako kuchař Jiřík v Zlatovlásce vybrán na základě své výjimečné schopnosti zahrát hrdiny, které pohání vpřed láska a romantika.

Jan Potměšil alias princ v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebyl tak oblíbený, dokud tuto pohádku nenatočil. Po jejím odvysílání se stal jedním z nejoblíbenějších českých herců.

Jan Potměšil a Michaela Kuklová v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci.
Jan Potměšil a Michaela Kuklová v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci. | Zdroj: TV Nova

Tvář Vladimíra Dlouhého byste měli znát. Díky své schopnosti vžít se do kterékoli postavy hrál prince ne jen v jedné, ale ve velkém množství pohádek.

Humor a moudrost se postaraly o jedinečnost prince v pohádce Sůl nad zlato, kterého si zahrál Jan Werich, což přispělo k velké oblíbenosti této pohádky.

A hercem, který svou roli myslel smrtelně vážně a hrál ji s nadšením, byl Petr Čepek, souputník prince z pohádky O statečném kováři.

Díky těmto a mnohým dalším hercům se české pohádky staly velmi populární. Herečka Anna Fialová, která si zahrála princeznu Josefínu v pohádce Jak si nevzít princeznu, ke svým osobně nejoblíbenějším pohádkám uvedla: „Vyrostla jsem na starších pohádkách od Disneyho, ale z českých pohádek mám ráda například Jak se budí princezny, Tři oříšky pro Popelku a S čerty nejsou žerty.“

Natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku

Tato pohádka se vysílá nejen u nás a v Německu, kde se částečně natáčela, ale také v Norsku, kde je na televizních obrazovkách vždy na Vánoce. Bohužel všechny dabuje ten samý dabér a čeština není zcela utlumena, je slyšet v pozadí.

Natáčení mnohdy probíhalo vtipně. Posuďte sami.

Princ běží za Popelkou, aby ji dohnal, bezúspěšně. Princ tuto trasu před kamerou absolvoval přibližně padesátkrát, a to kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám.

A když už jsme u nepovedených scén, Trávníčkův kůň nepostřehl zasněženou jámu a spadl do ní. Zůstaly mu trčet jen uši. A samotného Trávníčka předabovával jiný herec. A to jen pro jeho odlišný přízvuk.

Vladimír Menšík byl ve scéně, když Popelka klade hádanky a princ je uhodne, hodně opilý.

Měli jste rádi scénu, kdy sova Rozárka mrkala? Teď vám jí nejspíše přijde líto. Aby ji režisér donutil mrkat, cvrnkal ji do pozadí, což se ukázalo jako jediná účinná metoda.

Zapáchající sníh – i v něm se herci brodili. Umělý sníh byl vyroben z chemikálií a rybích kostí a natáčení v Německu hodně nezpříjemňoval.

Vzpomínáte si na prince v českých pohádkách již o něco více? V tom případě si určitě vyplňte náš kvíz, který otestuje vaši dlouhodobou paměť. Věříme, že kvíz dopadne dobře i že se u něho dobře pobavíte. Tak směle do toho!

Nejen Tři oříšky pro Popelku, ale i jiné české pohádky nám sebraly značnou část našich životů. Ale my toho nelitujeme. Ba naopak, tenkrát jsme se skvěle pobavili a bavíme se dodnes. Kdo si o svátcích nikdy nepustí tyto české pohádky? Pravděpodobně se moc lidí nenajde. Rádi si totiž odpočineme, ať už máme děti malé, odrostlejší, nebo i když jsme nikdy žádné neměli.

Pokud nás nezaujala jedna pohádka, naštěstí je tu přes deset dalších, které nám mohou sednout, a tak uspokojí i ty největší vybíravce. Jaký je váš seznam nejoblíbenějších českých pohádek, které si pustíte nejen o Vánocích?

Zdroje článku: