Kvíz: Poznejte českou pohádku jen podle jména princezny

Kvíz: Poznejte českou pohádku jen podle jména princezny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pohádky jsou součástí života dětí i dospělých po celé generace. Lidová slovesnost se předávala z generace na generaci. V pohádkách vystupují nadpřirozené bytosti.

Princ a Večernice

Tuto pohádku zpracoval režisér Václav Vorlíček na základě literární předlohy od Boženy Němcové. Princ provdá své tři sestry kouzelným ženichům, zároveň se sám zamiluje do jejich sestry Večernice. Večernice říká: „Pošlu tvým sestřičkám ženichy, když mi splníš jedno přání.“ Večernice tohoto prince navštíví a ráda by od něj dostala hubičku.

Pyšná princezna

Princezna si odmítla vzít krále za muže. Ten se ale rozhodl jednat a v přestrojení za zahradníka se dostal na její zámek. Jako zahradník si dovolil být k princezně upřímný a princezna si postupem času a poznáním života u prostých lidí svoji pýchu uvědomila a napravila se.

Princezna žila v Půlnočním království, ve kterém král na radu svých vypečených rádců zakázal zpívat. Švec se ptá krále: „Jak se ti odvděčím?“ Král odpovídá:

Víš co, dáš mi své nejstarší šaty.

Tuto pohádku vypracoval režisér Bořivoj Zeman také podle literární předlohy od Boženy Němcové.

Šíleně smutná princezna

Tato pohádka je upředená z mnoha krásných písní. Panovníci dvou rodů si domluvili sňatek svých potomků. To se ale jejich dětem nezamlouvá. Tato pohádka vznikla pod taktovkou režiséra Bořivoje Zemana.

Korunní princ

Král Alexandr vládne království a má dva syny, Jana a Karla. Karel je však druhorozený a nedokáže se s tímto postavením smířit. Svému bratru Janovi uvaří kouzelný lektvar za pomoci svého sluhy a Jan má po vypití tohoto moku vymazanou paměť. Vydává se tedy do míst, kam se nikdo normálně myslící nevydá, jelikož je to nebezpečné. „Mě vždycky trápilo, že mi ten trůn závidíš,“ říká Jan svému bratru Karlovi. Tato pohádka byla natočena pod taktovkou Karla Janáka.

Bajaja

Zde je kromě princezny ústřední postavou jeden z králových synů. Ten, kterému jeho otec nesvěřil kralování. Odchází do světa zklamaný a naštvaný. Nicméně potká moudrého kouzelného mluvícího koně, který se stane jeho rádcem. Poradí mu, aby sloužil na zámku jako němý zahradník. Princ si tak vyslouží přezdívku Bajaja, a to kvůli tomu, co vždycky odvětí. Kůň odpovídá Bajajovi na to, když je Bajajovi nepříjemné, že musí hrát němého, když přijíždí na námluvy jiní princové. Bajaja koni říká: „A beze jména? „Člověk si dává jméno tím, co dělá“, odvětí kouzelný mluvící kůň. Tato pohádka byla natočena také podle knižní předlohy Boženy Němcové, režie se ujal Ludvík Ráža.

Peklo s princeznou

V této pohádce je princezna, která vůbec nemá pomyšlení na vdavky. Ačkoliv je to princezna, nejraději skotačí s venkovskými kluky a dětmi. Co se týče ženicha, má rozhodně jiné představy, než aby si brala prince Jeronýma, který neumí ani plavat. V dětství mu byla zaslíbena. Na oplátku bude království ochráněno. V pohádce během děje dojde k obratu a nakonec se princezna do Jeronýma zamiluje. V této pohádce sehrají důležitou roli čerti a lokace starého mlýna. Scény s nimi jsou pro tuto pohádku klíčové. Tuto pohádku režíroval Miloslav Šmídmajer. Pohádku dokresluje krásná hudba z pera Petra Maláska.

 

Zdroje článku: