Kvíz: Evžen Huml v Chalupářích nebo Holeček z Plechové kavalerie. Poznejte socialistický seriál jen podle postavy

Kvíz: Evžen Huml v Chalupářích nebo Holeček z Plechové kavalerie. Poznejte socialistický seriál jen podle postavy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
​​​​​​​Natáčení seriálů vyžaduje píli a vzájemnou spolupráci. Herci dřeli, aby nám přinesli dokonalý výsledek. Ale také se pobavili. Podívejme se na vtipné nehody, které herce donutily k úsměvu.

 Nehody, které nikdo nezamýšlel

Spousta úsměvných momentů pochopitelně vzniká zcela náhodou a jsou nečekané. Uvedeme si pár příkladů z natáčení socialistických seriálů. Kolegové Ladislava Chudíka se při natáčení seriálu Nemocnice na kraji města nemohli přestat smát, když si omylem místo rekvizity vzal skutečný lékařský nástroj. Mimochodem, byl jedním ze dvou herců, kteří hráli postavu primáře Sovy. Někteří kolegové herce se pouze pousmáli, jiní propukli v upřímný smích.

V seriálu Třicet případů majora Zemana se zato smál celý štáb, když během natáčení pronásledování auta auto zastavilo a odmítalo jet dál, tudíž ho museli opravit. Ačkoli napřed herci byli v šoku, následně se této příhodě zasmáli. Ani seriál Pan Tau se nevyhnul nehodám. Obzvláště buřinka pana Tau, kterou měl nosit jeho představitel Otto Šimánek, dělala samou neplechu. Odmítala držet na jeho hlavě, a tak ji častokrát musel zvedat ze země. Několikrát ji dokonce nemohl najít, čímž byla prohlášena za ztracenou a museli ji hledat. Jeho kolegové i lidé ze štábu se mu kolikrát smáli, když ji celý ztracený hledal nebo někde sbíral.

Naschvály, které ignorovaly původní scénář

Řeč je především o úmyslném předělávání scénáře za pochodu, jak to dělali Josef Kemr a Jiří Sovák v seriálu Chalupáři. Kdyby se vám dostal do ruky původní scénář, chytali byste se jen podle několika scének. Zmiňovaní dva herci téměř po celou dobu improvizovali, čímž bavili celý štáb. A to i přesto, že filmaři to předpokládali, neboť tito herci byli svou vtipnou improvizací známí již dříve. A to nejen vtipnými připomínkami, ale také nečekanými reakcemi.

Speciální efekty ke zlepšení, ke vzteku i k smíchu

V seriálech Návštěvníci a Arabela se používaly četné speciální efekty. To však vyžaduje mnoho práce, aby vše vypadalo dokonale. Obzvláště u seriálu Návštěvníci, ve kterém jsme si mohli všimnout na tu dobu velkého množství pokročilých speciálních efektů.

Avšak ani filmaři při natáčení Arabely to neměli jednoduché. Velký problém jim dělal speciální efekt prstenu. Scény s prstenem se mnohokrát předělávaly, protože speciální efekty příliš neseděly a výsledek vypadal opravdu komicky. Ke smíchu těch, kteří se na výsledek dívali, a ke vzteku všech, kteří museli scénu předělávat.

Zajímavosti z řad socialistických seriálů

U dětí byly nejoblíbenějšími seriály Arabela a Létající Čestmír. U dospělého publika byly na prvních místech seriály Chalupáři a Nemocnice na kraji města, a to proto, že reflektovaly každodenní život prostých občanů.

Spousta herců je dodnes velmi známá a populární. Například již zmiňovaní Jiří Sovák a Josef Kemr, ale také Ladislav Chudík byli po účasti v televizních seriálech velmi žádaní a o práci rozhodně neměli nouzi.

A neumírá ani hudba. Znělky ze socialistických seriálů jsou snadno zapamatovatelné a je jen velmi málo lidí, kteří by je nikdy nezaslechli.

Co řekli o svých rolích

Některé komentáře herců o jejich rolích v seriálech jsou velmi úsměvné, někdy však poučné. Uvedeme si dva příklady:

Eduard Cupák (Pavel Bláha v seriálu Třicet případů majora Zemana) o své roli řekl následující:

Zahrál jsem si komunisticky zápornou postavu z čistého potěšení. Podařilo se mi nějak ‘zabojovat’ proti režimu a ještě za to dostat honorář.

Do jisté míry se naopak poučil pan Karel Höger (Nemocnice na kraji města, primář Sova, než byl kvůli svému úmrtí nahrazen), který se nechal slyšet: „Bylo to pro mě velké herecké dobrodružství, které mě obohatilo nejen profesně, ale i lidsky.“ Mimochodem, natočil asi polovinu seriálu, ale jeho náhradník je všechny přetočil, aby postava vypadala stejně, a tak ho v odvysílaném seriálu nevidíme.

Jistě si již vybavujete celé ty hodiny strávené u televizní obrazovky. Vybavujete si všechny postavy, které se objevily ve vašem oblíbeném seriálu? Pusťte se do našeho kvízu, kdy podle jména postavy budete hádat název seriálu, a zjistěte to.

Když se na place vtipkuje a je slyšet smích, znamená to, že herce a štáb jejich práce baví. To vede k nadšení, touze vydat ze sebe to nejlepší. A to se v případě socialistických seriálů většinou dělo. Jaký je váš nejoblíbenější seriál z této doby? 

Zdroje článku: