Kvíz: Poklad na stříbrném jezeře, trocha nostalgie a jedinečný dobrodružný film

Kvíz: Poklad na stříbrném jezeře, trocha nostalgie a jedinečný dobrodružný film
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo by neznal neohroženého Vinnetoua a jeho pokrevního bratra Old Shatterhanda? Jedinečná „mayovka“, na které vyrostl nejeden školák obdivující americké prérie a hodnoty jako přátelství, čest a odvaha.

Neobyčejně poutavý a dobrodružný film režiséra Haralda Reinla podle literární předlohy románu Karla Maye. Německo-italsko-jugoslávský film si podmanil nejedno srdce televizního diváka napříč kontinenty. Film natočený v šedesátých letech minulého století byl odvysílán ve více než šedesáti státech po celém světě. Hlavní hrdinové v podání Lexe Barkera a Pierra Brice se stali téměř přes noc hvězdami díky jedinečným rolím. Neopakovatelné scény, které si při vyslovení názvu filmu asi všichni vybavíme, nás vrací zpět v čase v tom dobrém slova smyslu. Dojímavé okamžiky plné přátelství na život a na smrt, cti a ušlechtilosti. Dokonalé atributy dobrodružného filmu z prostředí Divokého západu.

Perličky z natáčení aneb zajímavosti kolem natáčení filmu

* Zřejmě na každého z nás působil Vinnetou s vážnou tváří jako zdatný jezdec na koni, který se snad odmalička proháněl po travnatých pláních. Opak je pravdou. Mnohé z nás jistě překvapí, že představitel rudého bratra se těsně před natáčením učil sedět v sedle koně.

* Ani honorář nebyl právě pohádkový, jak by si nejeden filmový nadšenec myslel. Na zbohatnutí toto natáčení úplně nebylo.

* Herce pro roli Vinnetoua našli filmaři až těsně před natáčením, kdy usoudili, že právě on bude tou pravou rudou tváří a náčelníkem Apačů.

Místo natáčení aneb Jugoslávie jako americká prérie

Film se natáčel převážně v nádherné krajině tehdejší Jugoslávie. „Prérie divoké Ameriky“, kde Old Shatterhand a Vinnetou zažívali nejedno napínavé dobrodružství, se tedy odehrávalo v Evropě. Velkolepý dobrodružný western se původně měl natáčet v autentických lokalitách v Americe, ale z úsporných důvodů se natáčení filmu přesunulo. Proto můžeme vidět ve filmu úchvatné záběry Plitvických jezer a Grobničko polje v Jugoslávii.

Kasovní trhák způsobil u řady diváků velkou oblibu westernových filmů. Do té doby byly natáčeny filmy, kde indiáni nebyli vykresleni právě v nejlepším světle. Film na motivy Karla Maye změnil pohled pozorného diváka, čímž se úspěšně otevřely brány dalším podobným filmům.

Zdroje článku: