Kvíz: S čerty nejsou žerty nebo O statečném kováři: Pohádky z 80. let, které jsou hodnocené jako ty nejlepší té doby

Kvíz: S čerty nejsou žerty nebo O statečném kováři: Pohádky z 80. let, které jsou hodnocené jako ty nejlepší té doby
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jaká pohádka z 80. let je vaše nejoblíbenější? Může to být jedna z již dvou zmíněných, Tři veteráni nebo nějaká zcela jiná. My se podíváme na české pohádky, které si svou popularitu uchovaly dodnes.

V roce 1983 vyšla pohádka O statečném kováři, jedna z nejúspěšnějších té doby

Režie v rukou Petra Švédy skončila vytvořením skvostu, na který by mohl být právem hrdý. Pohádka O statečném kováři se silně inspirovala pohádkou Neohrožený Mikeš, jejíž autorkou je Božena Němcová.

Mladý kovář, ne náhodně pojmenovaný Mikeš, jde do světa nasbírat životní zkušenosti. Cestou potká mlynářského pomocníka a dřevorubce a spřátelí se s nimi. Tito tři přátelé se potom dozví, že zmizely tři princezny neznámo kam, a jdou je zachránit. Jakmile Mikešovy přátelé zachrání dvě princezny, zradí ho a odejdou. Třetí princezna je prokleta do ne příliš vábného stavu, ale on ji zachrání a porazí zlého krále. Láska zvítězí a Mikeš a princezna se, jak už to tak v pohádkách bývá, nakonec vezmou.

Film se natáčel na jihu Moravy. Hlavního hrdinu ztvárnil Pavel Kříž, který se zranil při natáční scény výskoku z okna. Vymkl si kotník. Herci, kteří byli Slováci, byli nemilosrdně předabováni českými dabéry. Takový osud potkal například herce Jána Kronera, který si zahrál jednoho z Mikešových kamarádů. Hlas, který slyšíme, když postava mluví, pochází z úst Svatopluka Skopala.

Kostýmy filmu S čerty nejsou žerty byly pečlivě navrhovány, aby byly dost dobré

Pohádku S čerty nejsou žerty jsme mohli poprvé spatřit v roce 1984. Režíroval ji Hynek Bočan. Hlavní hrdina Petr, jak si jistě vzpomínáte, byl obviněn z krádeže, přestože byl nevinný. To pekelníkům stačilo, aby se o něj začali více zajímat. Musí se vydat do pekla, kde se momentálně nachází jeho milovaná Anička. Znáte však zajímavosti?

Natáčelo se na mnoha místech, včetně hradu Kost a zámku hluboká. Všechny lokace, které ve filmu vidíte, mají společného to, že jsou umístěny v České republice. Hudbu složil pan Jaroslav Uhlíř, který je známý hlavně díky své dlouhodobé spolupráci se Zdeňkem Svěrákem. Nejvíce času zabraly kostýmy a také rekvizity. Filmaři se snažili, aby vše zapadalo do dávné doby, aby se atmosféra přenesla na nás, diváky.

Ondřej Vetchý, který si zahrál čerta Janka, vzpomíná, co se mu na jeho postavě líbilo nejvíce:

Má postava přinesla do filmu velké množství humoru.

Tři veteráni též slavili úspěch

Oblíbená pohádka mnoha z nás, film Tři veteráni věděl, jak zapůsobit. Hlavními hrdiny jsou tři vysloužilí vojáci, Pankrác, Bimbác a vojenský kuchař Servác. Když válka skončila, hledají dobrodružství. Potkají skřítky, kteří jim každému věnují kouzelné předměty. Ačkoli jsou bohatší a mocnější, postupně zjistí, že není o co stát. Nakonec se, otráveni současným životem, vrátí k takovému životnímu stylu, jaký znali dříve, a jsou opět spokojení.

Film kritizuje ty vlastnosti, které vedou ke zkažení osobnosti, jako chamtivost a lakomost. Způsob, jakým se toto poselství promítlo do filmu, činí tuto pohádku tak výjimečnou.

Udělejte si náš kvíz plný pohádek z let 1980-1989

Zkuste se přesvědčit, kolik toho o pohádkách z osmdesátých let skutečně víte. Nebude to jednoduché, ale úplně složitý náš kvíz také nebude. Vrhněte se na něj a potrapte svou paměť našimi otázkami.

Některé staré české pohádky jsou úsměvné, jiné se snaží zachovat si vážnou tvář. Lidé jsou různí a každému se líbí něco jiného. A to včetně scénáristů a režisérů. Právě ti svůj styl šíří pomocí filmů a oslovují podobně smýšlející jedince. Díky nim jsou pohádky tak různorodé. Každý jsme si tedy našli tu pohádku, která nám sedne dokonale. Poděkujme těm, kteří tvrdě pracovali, aby naše oblíbené pohádky mohly vzniknout.

Zdroje článku: