Otestujte se v kvízu o kultovní komedii Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách

Otestujte se v kvízu o kultovní komedii Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pojďme se společně ponořit do zákulisí kultovního snímku Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách a pomocí kvízu odhalit, jak pozorní jste byli při jeho sledování.

Vodnická klasika české kinematografie režiséra Václava Vorlíčka už od roku 1974 baví diváky napříč generacemi. Film, na jehož scénáři se společně s Vorlíčkem podíleli i autor knižní předlohy Petr Markov a režisérův oblíbený spolupracovník Miloš Macourek, je považován za jeden z nejlepších příkladů české filmové pohádky s prvky fantastiky a humoru. V roce 1975 získal dokonce první místo na přehlídce humoristických filmů v La Coruni a premiéru vidělo dva a půl miliónu diváků.

Chytré triky a známé tváře

Za tímto úspěchem stojí nepochybně i hvězdné obsazení (Libuše Šafránková, Jaromír Hanzlík, František Filipovský, Miloš Kopecký, Vladimír Menšík), velkou roli nicméně sehrály i na tu dobu velmi pokročilé speciální efekty. Při scénách, kde se vodníci mění v mokré hadry nebo mizí pod vodou, se tým tvůrců musel spoléhat na kreativní triky a znalosti fyziky, protože počítačová grafika tehdy samozřejmě k dispozici nebyla.

Jedním z nezapomenutelných okamžiků je například proměna Dr. Mráčka v rybu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ta se točila na rušné ulici za bílého dne a Jaromír Hanzlík se údajně při natáčení děsil, že ho potká syn a řekne mu: 

Aha, tak takhle si tatínku vyděláváš na živobytí...

Aby ne –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ musel totiž sedět v podřepu a předvádět kapra.

Při některých podvodních výjevech byli herci snímáni přes akvárium plné vody nebo se využívaly speciálně navržené bazény. Velmi pomohla také šikovně nastavená zrcadla. Množství pozoruhodných efektů má na svědomí kameramanské umění Vladimíra Novotného, díky němuž mnohdy nebyly další triky zapotřebí. Nad některými metodami se však dnes nejen pohoršíme, ale rozhodně by ani nebyly povoleny: třeba když živého kapra zahákli žábrami na dva tesařské hřebíky, aby zůstal stát na břiše a zároveň se pohyboval. Vorlíček nicméně upozornil, že byli opatrní a kapra následně vypustili do Vltavy.

Neopětovaná láska a další komplikace

Jak už to bývá, při natáčení nešlo vše hladce. Jaromíra Hanzlíka například potrápila nešťastná láska k Libušce Šafránkové, podle vlastních slov však při společných něžných scénách alespoň nemusel nic předstírat.

Při jednom z podvodních záběrů zase tvůrci neúsmyslně způsobili smrt desítek akvarijních rybiček. V obřím akváriu, přes které byli herci snímáni, měly rybky volně proplouvat. Když bylo však napuštěno pitnou vodou z kohoutku, byla voda pro kameru neprůhledná. Rychle tedy na okolních čerpacích stanicích vykoupili destilovanou vodu, která problém se světlem vyřešila –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ bohužel ale také zahubila všechny rybičky.

Zavzpomínali jste na tuto bláznivou komedii o lásce vodnice Jany k nesmělému lidskému mladíkovi, jehož chce její rodina utopit? Zkuste si ještě v následujícím kvízu ověřit, jak dobře film znáte.

Vzpomněli jste si na všechny správné odpovědi, nebo je čas se na film Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách podívat znovu? V těchto parných letních dnech to nemusí být špatný nápad, jen těžko totiž najdete více osvěžující snímek.