Kvíz: Louis de Funès se vryl do našich srdcí skrze úžasné komedie. Jeho osobní život byl však také rozmanitý

Kvíz: Louis de Funès se vryl do našich srdcí skrze úžasné komedie. Jeho osobní život byl však také rozmanitý
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Určitě Louis de Funèse znáte z mnoha komedií, ve kterých si zahrál většinou hlavní roli. Zajímali jste se někdy o jeho osobní život? Rozhodně nebyl nudný, zajímavostmi se naopak jen hemžil.

Miloval klid a svou rodinu

Jeho největší vášní byly růže, o které se rád staral. Byly pro něj jistým odreagováním, neboť při péči o ně mohl přijít na jiné myšlenky. Dokonce slavil v této oblasti velký úspěch – vypěstoval svou vlastní odrůdu růží, která byla pojmenována po něm.

Své růže pěstoval ve skleníku na svém zámku Clermont na Loiře u Nantes, kde bydlel se svou rodinou. Se svou manželkou se oženil, když mu bylo teprve 21 let.

Jeho další velkou vášní byly automobily, miloval zejména rychlá auta a nezahálel ani zde. Měl svou vlastní sbírku automobilů, které udržoval a staral se o ně.

Další zajímavostí jsou jeho vlohy ke kreslení. Když se nudil, častokrát kreslil buď vtipné obrázky, nebo karikatury, které následně rozdával svým kolegům, ale také přátelům.

Poslední zajímavostí je, že ovládal několik jazyků na úrovni minimálně B2, a to včetně španělštiny, která byla rodným jazykem jeho matky.

Jeho život nebyl pohádka

Jako každý člověk, i Louis se nevyhnul ani špatným životním zkušenostem. A nebylo jich málo, ale my si připomeneme tři z nich, které na jeho psychiku měly největší vliv a on na ně až do své smrti nezapomněl. Například se nikdy nenaučil plavat, a to kvůli tomu, že se jako malý topil. Od té doby se vody určené k letním radovánkám ani nedotkl. Měl strach vstoupit do bazénu, na koupaliště, prostě měl z takovéto vody strach, protože jako malý si odnesl silný traumatický zážitek.

Byl také vydírán skrze dopis. Konkrétně mu anonymní odesílatel napsal výhrůžný dopis, ve kterém po něm žádal 300 000 franků. Louis se pochopitelně obrátil na francouzskou policii, které se záhy podařilo povedeného vyděrače zatknout.

V roce 1975 mu tělo řeklo, že pracuje příliš často a příliš intenzivně, a prodělal dva infarkty. To ho skutečně donutilo dát na radu vlastního těla a více se věnovat své rodině a zahradě.

Zajímavosti z jeho kariéry

Svou kariéru rozjížděl ještě předtím, než se stal hercem. Tehdy se však ubírala zcela jiným směrem. Aby si vydělal na živobytí, napřed pracoval na různých pracovních pozicích v různých firmách. Stal se prodavačem, poté účetním.

Nějak známým se stal až díky svému hudebnímu talentu. Hrál na klavír v různých kavárnách a nočních klubech. Teprve až poté se stal hercem. Toto zaměstnání mu přineslo i oficiální hodnost čestného četníka první třídy. Byl také oceněn za svůj přínos francouzské kinematografii, získal také Řád čestné legie.

Jeho posledním filmem byl Le Gendarme et les Gendarmettes z roku 1982, u nás pojmenovaný Četník a četnice. Krátce po natáčení zemřel.

Častokrát požadoval opakování scén, když se mu nezdály dost dobré. Jeho kolegy to unavovalo, ale akceptovali jeho přání.

Louis de Funès je vlastně takový pseudonym, který vychází z jeho skutečného jména, které zní Louis Germain David de Funès de Galarza. Své role nicméně miloval, jednou se nechal slyšet:

Mé postavy, i když se mohou zdát podobné, pro mě vždy byly výzvou a příležitostí k vyjádření různých aspektů lidské povahy.

Pamatujete si filmy, ve kterých hrál?

Připravili jsme pro vás kvíz o filmech tohoto nezapomenutelného herce. Znáte a pamatujete si je všechny? Přesvědčte se o svých znalostech v tomto kvízu, který je zaměřen na role tohoto herce. Správně u každého filmu označte, kterou roli ztvárnil právě Louis de Funès.

Ačkoli měl hektický a ne vždy dobrý život, vždy dokázal obdivovat krásu života a užít si ho naplno. Byl velkou inspirací nejen pro své herecké kolegy, ale také pro lidi ve svém nejbližším okolí. Zanechal nám tu dědictví, které rozdělil mezi nás všechny – smysl pro humor a lék, který se nazývá smích.

Zdroje článku: