Kvíz: Legendární filmový elegán Kristian – jen pro ten dnešní den stojí za to žít

Kvíz: Legendární filmový elegán Kristian – jen pro ten dnešní den stojí za to žít
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kristian je jednou z kultovních společenských komedií. Oldřich Nový jako Kristian a Adina Mandlová jako Zuzana v hlavních rolích excelují. Oba mají svůj osobitý šarm.

Kristian

Úředník v cestovní kanceláři žije dvojí život. Jednou za měsíc si vyrazí do baru „Orient“, ve kterém se vydává za muže velkého světa jako Kristian. Číšníci a vlastně celý personál si těchto návštěv velmi váží, protože Kristian zanechává číšníkovi velké spropitné. Také má Kristián s personálem domluvená gesta, aby Kristian mohl svádět krásky v baru.

Oldřich Nový jako Kristian a Adina Mandlová jako Zuzana

Oldřich Nový jako Kristian a Adina Mandlová jako Zuzana vytvořili divácky neodolatelnou dvojici. Kristian je muž činu při oslovování dámy. Vtáhne ji do svých myšlenek a najednou jsou na parketě mezi ostatními tanečníky. Kristian dámě vypráví své zážitky z cest. Při tanci jí zpívá známou píseň „Jen pro ten dnešní den stojí za to žít“. Poté ještě vedou konverzaci a při slovech Kristiana, „Zavřete oči, odcházím!“, Kristian doopravdy odchází úplně pryč z baru, i když Zuzaně slibuje, že na ni počká.

Fred je přítel Zuzany

Fred se svým kamarádem čeká v baru na slečnu Zuzanu, avšak ta ho svými řečmi vlastně kárá za to, že nemá dostatek fantazie a že je každý večer s ním v podstatě stejný. Adina Mandlová s režisérem Martinem Fričem získali v roce 1939 Zemskou cenu.

Manželka Mařenka

Mařenka je manželka Aloise a doma se stará o domácí pohodu a teplo. Udržuje manželství určitými hrami a zvyky, které však hlavnímu hrdinovi začínají lézt na nervy. Papuče a partie domina.

Alois Novák je povýšen

Alois Novák je povýšen, přijde domů ke své manželce Mařence a pronese: „Dnes je pátek, tak to budeme mít nudle s mákem.“ Když se s manželkou pozdraví, řekne jí, že byl jmenován zástupcem pana ředitele. Mařenka se těší, že oslaví desetileté výročí svatby, ale Lojzíček na to zapomněl a jde večer pryč opět do baru Orient.

Mařenka má u sebe tetičku

Mařenka je nešťastná, že Lojziček chodí do baru za slečnou. Tetička jí ale namítne, že se mu ani nediví a ať se Mařenka na sebe podívá do zrcadla. Mařenka odejde k tetičce a Lojzíkovi zanechá dopis, že na desáté výročí svatby zapomněl a ať ji už nehledá.

V kanceláři se to začne hemžit lidmi

Za Kristianem chodí pánové do kanceláře, aby si promluvili o slečně Zuzaně a aby se jí Kristian vzdal. Také za ním přijde slečna Zuzana, že se zamilovala do bratra Aloise Nováka Kristiana. Alois ji ale od něj odrazuje a říká, že je bratr ženatý a že ho jeho žena kvůli ní opustila. Zuzana se brání tím, že o této skutečnosti nevěděla. Zuzana svým důvtipem odhalí, že Alois je i Kristian, který se sám nechá nachytat. Zuzaně tedy odevzdá Kristiana a už Alois zůstane pouze Aloisem.

Alois narazí v baru Orient na svou krásnou ženu

Alois narazí v baru Orient na svou krásnou ženu a usmíří se se svou Mařenkou.

Víte, že tvůrci filmu zpracovali tuto komedii na základě francouzské divadelní hry dramatika Yvana Noého? Konec ale upravili v usmíření manželské dvojice, což ve hře končí rozvodem.

 

Zdroje článku: