Kvíz: Kamarád do deště. Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi zárukou skvělé zábavy

Kvíz: Kamarád do deště. Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi zárukou skvělé zábavy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kamarád do deště je dnes již legendární snímek, který baví dodnes. I když se nemůže vyrovnat krimi komediím z americké produkce, přesto nás dokáže pobavit i přes absenci drahých efektů.

Kdo by neznal film Kamarád do deště, který byl natočen v roce 1988? Po filmech Vítr v kapse (1982), Láska z pasáže (1984) a Discopříběh (1987) se jedná o další film slavného režiséra, který se ale tak trochu odlišuje od ostatních. Čím? Nepopisuje velkou lásku mezi mužem a ženou, ale přátelství dvou mužů, kteří jsou jeden pro druhého ochotni udělat téměř cokoli. I když to znamená zaplést se s nebezpečnými lidmi či se zákonem.

Příběh začíná tím, že mladý číšník, kterého představuje Sagvan Tofi, je pověřen odnést určitý obnos (tržbu) do banky. Protože v tom nevidí žádný problém, svému zaměstnavateli vyhoví. Jenže po cestě je přepaden a celý obnos mu ukradnou. Vzhledem k tomu, že je v podmínce, má strach nahlásit celou věc na policii. Je mu totiž jasné, že by ho podezřívali ze lži. A tak se rozhodne jednat tak, jako by se nic nestalo.

V tuto chvíli požádá o pomoc svého nejlepšího kamaráda, kterého představuje Lukáš Vaculík. Ten neváhá a půjčí si onu částku od velmi nebezpečného člověka – pana Adamce. Má to ale jeden háček: částka je poměrně vysoká a kamarádi dostávají jen málo času, aby sehnali peníze zpátky. Navíc k propůjčené částce musí přidat 20 % jako úrok. A tak nastává shánění peněz a boj s časem.

Bohužel se kamarádům nepodaří peníze sehnat a ani vyjednat od Adamce delší lhůtu splatnosti. Jako varování, že Adamec není žádný hodný strýček, dostane Lukáš Vaculík pěknou nakládačku od jeho kumpánů. Teď už oba kamarádi vědí, že se dostali do velkého průšvihu. Musí proto najít cestu, jak z toho ven. A příležitost se jim brzy naskytne.

Sagvan Tofi z útržku složenky na 125 tisíc korun poslaných stavební firmě pozná, že za přepadením je vrchní číšník Kadlec a jeho zeť, garážmistr Bureš. Ti spolu staví vilu a přivydělávají si nelegální činností. Sagvan požaduje od Kadlece peníze za mlčení (zavolá mu telefonem, aby zůstal v anonymitě). Ten nejprve souhlasí, ale následně oba kamarády napálí. A tak musí kamarádi vymyslet nový plán.

Scéna, kdy si jde Sagvan Tofi do tehdejšího obchodního domu Máj vyzvednout peníze ze záchodové nádržky, byla napsána podle skutečné události.
Scéna, kdy si jde Sagvan Tofi do obchodního domu Máj vyzvednout peníze, byla podle skutečné události. | Zdroj: TV Nova

Tentokráte ukáže Sagvan Tofi fotografie starožitného nábytku, který je na prodej. Ten spolu se svou přítelkyní Magdou dostane do bytu kunsthistorika Syřiště, který má spoustu takového nábytku. Kadlec cítí, že by z této situace mohl vydělat, a proto se nabídne, že nábytek sám koupí. Je připraven složit zálohu 70 000 korun, ale až poté, co nábytek uvidí na vlastní oči. Spolu se svou známou přátelé odlákají kunsthistorika z bytu a předvedou nábytek Kadlecovi. Získané peníze ale vybuchnou v autě, kterým je kamarádi vezli Adamcovi.

Proto musí kamarádi opět shánět peníze. Unesou Adamcovi psa, který za něj zaplatí výkupné. Pomstí se mu tím, že ho nechají zmlátit jako údajného zvrhlíka. Kadlecovi se pomstí tak, že mu přivezou auto Magdiných rodičů. Ten ho koupí za výhodnou cenu. Jenže auto je nahlášeno jako ukradené. Veřejná bezpečnost je najde u napůl demontovaného vozu. Oba dva jsou zatčeni a kamarádi to se zadostiučiněním sledují z povzdálí.

Jak je vidět, žádná situace není prekérní, když máte přítele, který je připraven podat vám pomocnou ruku. O tom, jak byl a dodnes je snímek populární, svědčí i fakt, že bylo natočeno jeho pokračování. Kamarád do deště II – Příběh z Brooklynu je jeho volným pokračováním. Představila se v něm jedna z nejkrásnějších českých žen: Simona Krainová. Vzpomínáte si na to, jaké problémy mají přátelé v tomto díle?