Zjistěte, jak dobře znáte film Fontána pre Zuzanu

Zjistěte, jak dobře znáte film Fontána pre Zuzanu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Léto začíná a skupina žáků, kteří právě ukončili povinnou školní docházku, si chce o prázdninách užít ještě spoustu zábavy a dobrodružství, než se rozejdou na střední školy, kde budou dále pokračovat ve svém vzdělání. Jejich místem je opuštěná vyschlá fontána, jež stojí uprostřed sídliště města. Mezi absolventy školy patří do místní party i dvě nejhezčí dívky, Bela a Zuza.

Narazíme tady na mnoho postřehů z reálného života. Osudy, problémy a pocity, ale i to, jak mladí dospělí reagují a jak se chovají v různých situacích. Můžeme tam dokonce vidět jejich lásky a nepřátele, chyby a usilování o smír. V příběhu Fontána pre Zuzanu nahlédneme nejen do jejich života a života jejich kamarádů, ale i do života jejich rodičů, sourozenců i dalších dospělých.

Třeba starý pan Domorák, jenž má k mládeži různé výtky, ostré poznámky a velmi rád a často ji kritizuje. Největší pozornost na sebe strhává mladík Olin, který se touží stát automechanikem. Kromě toho je také muzikant. A protože Zuzu miluje, udělá romantické gesto a rozhodne se fontánu zrekonstruovat.

Představitel Vikyho, jehož si tady zahrál Robo Grigorov, neřekne během celého filmu žádnou větu. Když se seznamuje se se Zuzanou, tak za něj prozradí jeho jméno Bela.

Ve filmu účinkovalo hned několik českých herců. Nedokázali mluvit slovensky, a tak byli nadabováni. Evě Vejmělkové propůjčila svůj hlas Zuzana Skopálová, Jiřímu Bábkovi Tibor Frlajs, Janě Svobodové Jarmila Košťová, Ferdinandu Krůtovi Elo Romančík a Vladimíru Kratinovi Ivan Romančík.

Katarínu Šugárovú, která nebyla z herecké branže, nadabovala Zuzana Tlučková. V jedné z rolí jste mohli zaznamenat i Sylviu Turbovou, jejíž otec byl Slovák, a proto nepotřebovala dabéra, přestože žila a účinkovala v Praze. 

Scénárista Karel Hlávka podle svých životních zkušeností ve filmu provedl několik změn, neřídil se tedy přesně románem. Inspiroval se dobou svých prvních lásek v Novém Městě, ze kterého pocházel, a svými kapelovými začátky, když hrával spolu s přáteli po sklepech a garážích.

Autor hudby Vašo Patejdl neměl na film moc příjemné vzpomínky, neboť se těsně před zahájením natáčení v roce 1985 nepohodl s frontmanem skupiny Elán Jožo Rážem a z kapely jako její zakládající člen po 17 letech odešel. Do skupiny Elán se Vašo opět vrátil až po 11 letech. A jen pro zajímavost, fontána na Kupeckého ulici nebyla nikdy opravdová, byla jen pomocnou kulisou.

V těchto říjnových, už chladnějších večerech si můžete v kvízu otestovat své znalosti z Fontány pre Zuzanu. Tak hurá do toho.

Doufám, že Vám tento kvíz zpříjemní den, něco nového se dozvíte a že se rádi podíváte na filmové zpracování.

Zdroje článku: