Kvíz: Doplňte hlášky z filmů pro pamětníky, na které se podíváme rádi nejen kvůli jejich skvělému humoru

Kvíz: Doplňte hlášky z filmů pro pamětníky, na které se podíváme rádi nejen kvůli jejich skvělému humoru
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hlavním zdrojem naší touhy znovu se podívat na filmy pro pamětníky je náhled do jiné doby, ale také humor. Podívejme se, jaké herce měli lidé nejraději, a zavzpomínejme hlavně na 60. léta.

 Nejžádanější herci z tehdejší doby

Ačkoli všichni herci ze sebe vydávali jen to nejlepší, určití herci a určité herečky byli u diváků oblíbenější než jiní. Někteří kvůli svému unikátnímu stylu, někteří kvůli humoru a improvizaci, někteří kvůli tomu, že dobře vypadali. Pojďme si společně připomenout ty nejoblíbenější z nich.

Asi tou nejznámější herečkou je Jiřina Bohdalová, která nás provází našimi životy prostřednictvím televize již několik desítek let. Je známá díky starším pohádkám a ve filmových pohádkách většinou hraje zápornou postavu, ale i tak je nezapomenutelná.

Herec filmový i divadelní i scénárista Jan Werich si získal naše srdce stejně jako jeho výše zmíněná kolegyně, dokonce získal titul národní umělecVlastimila Brodského jsme si oblíbili pro jeho schopnost vystihnout obyčejnost normálního člověka a také ho můžeme znát z rozhlasu, kde ztvárnil postavu skřítka HajajiAtentát, Všichni dobří rodáci či Sněženky a machři. Ze všech těchto filmů si můžeme pamatovat herce Radoslava Brzobohatého. Tento výjimečný herec nakonec se svou manželkou založil Divadlo Radka Brzobohatého.

Nejen krásná, ale také nadaná herečka Adina Mandlová se stala sexuálním symbolem ve 30. letech minulého století. Naneštěstí i přes svou slávu neměla snadný život a po válce ji obvinili z kolaborace. Když opustila vězení, emigrovala z Československa. Tam se ale nakonec vrátila a také zde zemřela. Ani další oblíbené herečky neměly příznivý osud. Například Nataša Gollová, známá jako Ada Goll, byla jazykově nadaná a známe ji z filmů Kristián a Roztomilý člověk. Její osudovou láskou byl rumunský básník. Nakonec zemřela v pražském domově důchodců, kde ji nikdo nenavštěvoval.

Věra Ferbasová byla známá svou elegancí, ale trpěla řadou nemocí a měla sklon k alkoholismu. I přes tuto nepřízeň osudu se dožila 76 let. Dalšími nezapomenutelnými herci, jejichž jména si pamatujeme i dnes, byli Rudolf Hrušínský, Vladimír Menšík, Josef Kemr či Jiří Sovák.

Filmové hity šedesátých let

V šedesátých letech vznikly filmy, které jsou oblíbené dodnes. Patří sem například muzikál Starci na chmelu, který byl natočen v roce 1964 a v němž vynikal Vladimír Pucholt, psychologické drama Kočár do Vídně, které bylo natočeno v roce 1966 a jehož nejvýznamnější herečkou je Iva Janžurová, která si zahrála hlavní roli, a komedie Dáma na kolejích ze stejného roku, kde zářila Jiřina Bohdalová společně s Radoslavem Brzobohatým.

Moderní film z roku 1999 odrážející události z 60. let

Řeč je o filmu Pelíšky. Ačkoli byl natočen až o tři desetiletí později, zobrazuje události z šedesátých let. Ne všechno se ale vychytalo, a tak obsahuje plno nesmyslů, z nichž nejvýraznější je auto Škoda 120. Jenže v době, kdy se odehrává děj příběhu, tento typ vozu ještě neexistoval.

Ještě starší – filmy z První republiky

Filmy z První republiky jsou vůbec nejoblíbenější filmy pro pamětníky, často jsou reprízované. Jako pár příkladů uvedeme snímky Hubička, Prodaná nevěsta a Šoférka. Všechny tyto a další filmy jsou zařazeny ve filmovém archivu, tudíž se k nim můžeme kdykoli vrátit a zkoumat je.

Jak si pamatujete hlášky z těchto filmů pro pamětníky? Zkuste si náš kvíz, kde budete hlášky dokončovat tak, jak zněly ve filmech.

Na filmy bychom neměli zapomínat, jedná se o umělecké dílo. Filmy pro pamětníky jsou toho skvělým důkazem. Ačkoli někteří herci a režiséři již zemřeli, jejich odkaz žije dál. Nezapomínejme proto na ně, soustavně si je připomínejme a pojďme se nyní podívat na některý z filmů pro pamětníky, který nás vždy pobaví. 

Zdroje článku: