Jste filmoví fanoušci? Pak rozhodně uhádnete český film jen podle hereckého obsazení

Jste filmoví fanoušci? Pak rozhodně uhádnete český film jen podle hereckého obsazení
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jste filmoví fanoušci a velice dobře si pamatujete, kdo v tom či onom českém filmu hraje? Ať už se jedná o komedii, drama nebo pohádku? Pak je tento kvíz, který bude níže v článku, určen právě vám.

Česká kinematografie

V české kinematografii je možné bezesporu najít mnoho pokladů. Některé získaly i Oscara, jako například Obchod na korze, Ostře sledované vlaky nebo Kolja. První stálé kino v Praze bylo založeno v roce 1907 panem Viktorem Ponrepo v domě U Modré Štiky.

České herectví má mnoho výrazných osobností, které ztvárnily mnoho rolí. Ať už jde o role komediální, nebo dramatické, tragické či tragikomické.

Karel Höger

Měl nádhernou barvu hlasu a záleželo mu na výslovnosti a dikci. Ztvárnil například roli řídícího učitele Stolaře v Honzíkově cestě, arcibiskupa pražského Arnošta z Pardubic v Noci na Karlštejně nebo krále českého Václava IV.

Vlastimil Brodský

Blýskl se ve filmech Světáci, Tažní ptáci nebo ve filmu Na samotě u lesa.

Luděk Munzar

Obohatil českou kinematografii ve filmech Lev s bílou hřívou, Smrt krásných srnců, Každý má svůj stín nebo Královská hra.

Dana Medřická

Tato nadaná dáma zazářila v mnoha dramatech, komediích i tragikomediích. Z filmů můžeme jmenovat například Pouť králů, Vzorná tchyně, O líném Honzovi, Den pro mou lásku, Pozdní léto nebo Počestná holka.

Jiřina Bohdalová

Tato dáma má na kontě nespočet filmových i divadelních či rozhlasových rolí. Z filmového prostředí můžeme zmínit například Každý milion dobrý, Šťastný smolař, Návštěva staré dámy, Co takhle svatba, princi?, Tetička za všechny peníze, Ucho, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Dáma na kolejích a samozřejmě v neposlední řadě Světáci.

Jiřina Bohdalová, společně s Ivou Janžurovou a Jiřinou Jiráskovou, ve filmu Světáci.
Jiřina Bohdalová, společně s Ivou Janžurovou a Jiřinou Jiráskovou, ve filmu Světáci. | Zdroj: TV Nova

Jana Hlaváčová

Tato dáma českého herectví se opřela do rolí ve filmech Srdeční slabosti, Modrá krev, Hrad stínů, Tažní ptáci, Ohnivé ženy, Učitel tance, Lolinka a kníráč, Smrt v zahradě Girardinů nebo v pohádce O Háderunovi a víle Elóře či Lev s bílou hřívou.

Radoslav Brzobohatý

Tento herec si podmanil svým uměním mnoho diváků. Představil se v mnoha filmech, např. v pohádce Dvanáct měsíčků, Chytit vítr, Noc pastýřů, Klec, Hořká vůně léta, Na kolejích čeká vrah, Ucho, Dáma na kolejích nebo Noc bez úsvitu.

Ivana Chýlková

Tuto dámu hereckého umu můžete vidět například v následujících filmech: Večerní svítání, Povídka s dobrým koncem, Čas sluhů, Čas dluhů, Někdo schází u stolu, Tvrdý chleba, Sedmero krkavců, Králův šašek, Hvězda života, Začarovaná láska a Jak přežít svého muže.

Viktor Preiss

Tento herec s podmanivým hlasem si našel mnoho přívrženců v řadách diváků i divaček. Z filmové tvorby, ve které ztvárnil určité role, můžeme zmínit například Já se vrátím, Muž pro domácnost, Bílá kočička, Anna proletářka, Hořká vůně léta, S čerty nejsou žerty, Těžká hodina, Večeře ve studeném domě, Přátelská výpomoc, Svědkyně či Záhadná paní Savageová nebo O třech ospalých princeznách.

Jak si stojíte se svými znalostmi českých filmů vy? Vyzkoušete si následující kvíz a zjistěte, zda dokážete uhádnout český film jen podle hereckého obsazení.

Kvíz: Uhádnete český film jen podle hereckého obsazení?

Zdroje článku: