Kvíz: Devadesátky v pohádkách - vyzkoušejte si své znalosti

Kvíz: Devadesátky v pohádkách - vyzkoušejte si své znalosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Během 80. let bylo do české kinematografie připsáno mnoho významných a populárních pohádek. Jak je to však s 90. léty? Předešlým rokům se zajisté nevyrovnají, přesto však v tomto období vzniklo pár pohádek, které stojí za zmínku.

Princezna ze mlejna, Lotrando a Zubejda, Nesmrtelná teta a mnoho dalších ikonických českých pohádek vzniklo právě v 90. letech. Většina z těchto filmů vám bude jistě dobře známá, přesto si je však stručně představíme.

Princezna ze mlejna

Česká klasika od Zdeňka Trošky z roku 1994. Vypráví o dívce Elišce žijící se svým otcem mlynářem a o její lásce k Jindřichovi, mládenci, co jednoho dne na mlýn zavítá a okamžitě se do Elišky zamiluje. Jindřich však není jediný, komu se Eliška líbí. Mimo něj se na mlýně objevuje čert a vodník, kteří celý film obohacují o své vtipné rozpory. Ve filmu také ztvárnila roli Lucie Bílá, která si zde zahrála čarodějku.

Lotrando a Zubejda

Krásná pohádka vyprávějící o lidském osudu a předsudcích. Lotrando je nejhrozivějším loupežníkem široko daleko. Každý by předpokládal, že jeho syn bude stejný výtržník jako on, to je však omyl. Z Lotrandovo syna se v klášterní škole stane mírumilovný a vzdělaný člověk. Člověk, který jako jediný dokáže vyléčit princeznu Zubejdu, která už nějakou dobu stůně a nikdo si s ní neví rady. Oba se do sebe zamilují, a dokonce přijdou na to, že princeznina chůva je matkou Lotranda.

Nesmrtelná teta

Nesmrtelná teta je česká pohádka o mladém Matějovi, kterému při narození nebylo přiděleno zrovna moc rozumu. Bydlí v sousedním království krále Ctirada, který má dceru Pavlínku. Matěj se i přes svou indispozici postaví mocné čarodějnici Zimici, jež chce ovládnout svět. Díky odvaze ji porazí a zachrání království.

Kouzelný měšec

Čarodějnice Bludimíra se probudí po 27 letech spánku a zjistí, že její magická kniha byla zničena. Aby získala peníze, vydá se do království získat kouzelný měšec, ten byl však uloupen. Bludimíra v přestrojení za pomoci nových přátel z království hledá ztracený měšec. Oni ji však odhalí, a právě v tu chvíli měšec najdou a Bludimíru porazí.

Z pekla štěstí

Opět pohádka Zdeňka Trošky. Byla natáčena na zámku Telč, hradu Roštejn a také v okresu Jihlava a Vysočina. Film vypráví o Honzovi, který pracuje u sedláka, jenž má dvě dcery. Markýtka je hodná a pracovitá, naproti tomu Dora je líná a panovačná. Dora se o Honzu uchází, ten však dává přednost Markýtce. Celý film jim však dělá Dora naschvály, a tak vidíme boj o pravou lásku.

Čarodějky z předměstí

Hrdinkami této pohádky jsou dvě malé školačky z pražského předměstí, které jednoho dne ve sběru objeví starou kuchařku. Když podle ní vyzkoušejí něco uvařit, objeví, že to není obyčejná kuchařka, ale magická čarodějnická kniha. Dívkám se zalíbí, a tak s ní začnou experimentovat. Tím způsobí chaos v celém okolí. Avšak právě díky knize se jim podaří zachránit jejich byt před zbouráním.

Šmankote, babičko, čaruj!

Čeledín Jakub se jednoho dne ocitne v začarovaném lese plném strašidel. Ty však nejsou zlá, a tak se rozhodne, že s nimi v lese chvíli pobude. Po nějaké době se mu však začne stýskat po kontaktu s lidmi a díky obrázku krásné Kláry se rozhodne vyjít do světa a usilovat o ni. Jejich lásce však brání nelehké zábrany a strašidla z lesa jsou jedinými bytosmi, které mu dokáží pomoci získat Klářino srdce.

Dvanáct měsíčků

Kdo by neznal tuto klasiku, která vznikla podle pohádky od Boženy Němcové? Maruška je nucena se vydat do lesa, kde potká dvanáct mužů, měsíců, kteří ji podrobí dvanácti nelehkým úkolům a za jejich splnění jí slíbí pomoc s nalezením jejího milého Jeníčka.

Jak si zasloužit princeznu

„Vítr si nechal tichej smích, barevní ptáci ve větvích, co to má společnýho s láskou…“ Kdo by si nevzpomněl na nádherný titulní song – Verunčinu píseň lásky. Film vypráví o třech rybářových synech. Jedním z nich je Miroslav, který byl vyslán k záchraně princezny. Jeho cesta však není lehká a je potřeba mnoho štěstí, sil a zásluh k tomu, aby ji získal.

Jezerní královna

Zlá jezerní královna promění sedm královských dcer v sedm labutí. Jedné z nich se dokonce podaří uprchnout ze zámku. Ta je však zraněna Štěpánem, sluhou prince Viktora, který ji potom najde v lidské podobě. Okamžitě se do ní zamiluje, jeho cesta k získání jejího srdce však není jednoduchá. Jak už to u pohádek bývá, na konci se mu její srdce podaří získat.