Kvíz: Čas sluhů, film s psychologickým nábojem

Kvíz: Čas sluhů, film s psychologickým nábojem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Čas sluhů je film z pera Ireny Pavláskové, která se ujala scénáře i režie tohoto filmu. Tento film má psychologický náboj, hlavní přeměna se stává u hlavní postavy.

Postava Dany

Dana je na začátku příběhu stydlivá, zakřiknutá žena, která má velmi nízké sebevědomí. Chodí se svým kolegou ze studií Markem, ale on o ni po promoci přestává jevit zájem a nadbíhá i ostatním slečnám.

Promoce „Studium zahraničního obchodu“

Promoce „Studium zahraničního obchodu“ se odehrává v kostele. Dana se svěří své nejlepší kamarádce, že by se chtěla vdávat v kostele. Hezky v klidu, ne ve spěchu. Její kolega Marek vystudoval dokonce s červeným diplomem. Nicméně na oslavu ani na oběd od něj nebyla Dana pozvaná. I tak za ním jde a prohodí spolu pár slov.

Odjezd Daniny kamarádky

Danina kamarádka odjíždí pryč a Dana se začíná cítit osaměle, když jí došlo, že vztah s Markem nemá žádnou budoucnost. Rozchod nesla špatně a pomoc hledala u partnera své kamarádky a zpočátku i u ní.

Mistrovský kousek

Daně se podaří umluvit svou nejlepší kamarádku a svého kamaráda, aby si ji vzal. Vyhrožuje totiž, že si jinak možná něco udělá. Své kamarádce slibuje, že se za měsíc rozvedou a že to dělá vlastně Markovi natruc. Jenomže v průběhu času se do sebe Dana a její muž skutečně zamilují. Jedou to oznámit manželovým rodičům. Dana promuje s červeným diplomem.

Proměna Dany

Z Dany se stává dáma, atraktivní žena, máma a manželka. Vzdala se ze svého přesvědčení a své kariéry, aby se mohla starat o zázemí domova a aby se mohla starat o společenský život. Od manžela očekává kariérní postup.

Člověk se nemá vzdávat, ale ty se raději do ničeho nepouštěj,

říká Dana svému manželovi, když má podržet svého kamaráda a kolegu z práce.

„Polointelektuálské“ prostředí Dana nemá v oblibě, jelikož jím byla obklopena její maminka, které záleželo na kariéře, což byla pro Danu cesta, kterou se rozhodně nehodlala vydat.

Pan Pražák

Pan Pražák je postava, která se vším nesouhlasí, ne všemu přikyvuje. Dana se s ním sejde a naznačí mu, že se pro něj v podniku chystá výpověď. Nakonec dá výpověď sám a Danin manžel se dostává na jeho místo. Postupu v kariéře tedy dosáhl.

Sešlost kolegů u Dany a jejího manžela doma

Danin manžel pozval několik kolegů a kolegyň k nim domů na večeři. Daně se ten nápad nezamlouvá, ale její muž už to domluvil. Rozhovory se Daně nepozdávají, až to nevydrží a stanoví hranice debaty v jejich domě. To samozřejmě na jejího manžela nevrhá dobré světlo. V té chvíli to nevydrží a v rozčílení Danu udeří. Dana si to ale líbit nenechá a vrátí manželovi stejnou měrou.

Oba dva si vmetou do tváře, že nestojí jako lidé vlastně za nic. Manžel vyčítá Daně, že se vykašlala na práci lékařky, a Dana zase vyčítá manželovi, že přišel o vše, co mělo v jeho životě nějakou cenu. Manžel připomíná začátky, jak Dana byla na dně a v podstatě si svého manžela vyškemrala. A ona mu zas vyčítá zbabělost a podrazy, kterých se dopustil.

 

Zdroje článku: