Její plakáty zdobily pokojíčky po celém světě: Zavzpomínejte s naším kvízem na Brendu Walsh z Beverly Hills 90210

Její plakáty zdobily pokojíčky po celém světě: Zavzpomínejte s naším kvízem na Brendu Walsh z Beverly Hills 90210
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V červenci zemřela herečka Shannen Doherty (†53), kterou proslavila především role Brendy Walsh z kultovního seriálu Beverly Hills 90210. Otestujte v kvízu, nakolik se vám Brenda vryla pod kůži.

Kdo by neznal adresu Beverly Hills 90210? Díky americkému televiznímu hitu Aarona Spellinga a Darrena Stara vysílanému v letech 1990–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2000 (u nás měl premiéru se zpožděním až v roce 1993) o ní snila mládež po celém světě. Seriál sleduje osudy převážně bohatých středoškoláků, kteří v (na americké poměry) menším městečku v okrese Los Angeles samozřejmě prožívají první lásky, ale i rodinná a jiná dramata.

Ústřední dvojici představují zpočátku právě dvojčata Brenda a Brandon Walshovi ze spořádané privilegované rodiny. Ačkoli Shannen Doherty seriál po 111 epizodách opustila, ten s dalšími neuvěřitelnými 189 díly pokračoval bez ní. Byla totiž vyhozena kvůli neustálým pozdním příchodům. Ty sama herečka ve svém podcastu po letech odůvodnila tím, že v té době prožívala velkou krizi v manželství. V roce 2009 se Shannen Doherty v roli Brendy objevila v seriálu 90210: Nová generace, v roce 2019 se pak společně s dalšími kolegy z Beverly Hills 90210 sešla v seriálu BH90210, který je poctou původnímu hitu, ale zároveň i jeho parodií.

Kdo byla (a je) Brenda?

Brenda se do Beverly Hills přestěhovala se svou rodinou z Minnesoty. Pocházela z typické rodiny střední třídy a musela se tedy nejprve vyrovnat s kulturním šokem a přizpůsobit se bohatému a privilegovanému prostředí Beverly Hills. Byla inteligentní, kreativní a měla vášeň pro umění, ať už se jednalo o herectví, psaní nebo malování. Brenda se nebála jít proti proudu a bojovat za to, v co věřila, i když to mnohdy znamenalo i postavit se rodičům nebo nejlepším přátelům.

V průběhu seriálu Brenda zažila mnoho vzestupů a pádů, ať už šlo o bouřlivé románky, získání i ztráty přátelství nebo rodinné těžkosti, a jako postava se poměrně realisticky vyvíjela. Typické pro ni však bylo, že si navzdory všemu byla vždy schopna zachovat optimismus a smysl pro humor.

Rebelka s dobrým srdcem

Brenda Walsh patřila rozhodně mezi nejoblíbenější a nejikoničtější postavy seriálu. Srdce diváků po celém světě si získala především svou upřímností, temperamentem a nezdolnou snahou o nalezení sebe sama –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a u nejen pánského publika samozřejmě zabodovala také svým vzhledem. Když seriál po několika řadách opustila, znamenalo to pro fanoušky po celém světě obrovské zklamání. Pro mnohé z nich byla vzorem a jakousi průvodkyní na nelehké cestě dospíváním.

Původně byla postava Brendy zamýšlena jako typická „holka od vedle“. Zpočátku je vykreslena především jako inteligentní, citlivá a někdy i naivní dívka. Shannen Doherty jí však propůjčila svůj vlastní rebelský šarm a zajistila, že Brenda měla nakonec mnohem komplexnější charakter, než měli tvůrci v plánu.

Připomněli jste si Brendu Walsh? Otestujte si v kvízu, co všechno o ní ještě víte, či nevíte.