Kvíz: Poznáte podle jedné postavy seriál z devadesátek? Zavzpomínejte na partu kluků z Bylo nás pět i na Ranč U Zelené sedmy

Kvíz: Poznáte podle jedné postavy seriál z devadesátek? Zavzpomínejte na partu kluků z Bylo nás pět i na Ranč U Zelené sedmy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo neproseděl část devadesátých let u televize, ať hodí kamenem. Zaujaly nás nově nakoupené zahraniční seriály i velké množství českých skvostů. Poznáte seriály jen podle jedné z postav?

V devadesátých letech se dařilo a vyvíjelo ve velkém téměř vše. Jinak tomu nebylo ani u seriálů, sitcomů, telenovel, nebo dokonce zábavních televizních pořadů a soutěží. Jedna věc byla, že české televizní stanice v devadesátkách začaly nakupovat zahraniční pořady, které se dříve u nás nesměly vysílat.  Druhá věc je, že se také ve velkém začalo točit v naší české produkci. Devadesátá léta jsou tedy takové seriálové žně. Dnes si zavzpomínáme zejména na ty české klasiky. 

Pamatujete na Ranč U Zelené sedmy? I když se to nezdá tak dávno, první divácký úspěch zaznamenala tahle rodinka z ranče už v roce 1998. Možná se těšil takové oblibě, protože spojoval svět města a svět venkova. Rodina Kudrnových původně bydlí v paneláku na sídlišti v Praze. Když zdědí statek, tak na něj jezdí na víkendy, pak tam zůstanou děti na prázdniny s babičkou a později se nastěhují všichni.

Seriál přinesl krásnou přírodu, natáčení se zvířaty a nahlédnutí do života na ranči. Mimo jiné i vtipné situace, které se tvořily samy, když tatínek byl původně povoláním programátor a maminka optička.

Možná nejsledovanějším českým seriálem, na který doslova koukala celá rodina, byl seriál Bylo nás pět. Seriál je výborně zpracován a možná se těší takovému úspěchu i dnes díky nápadu, že hlavním vypravěčem je Petr Bajza. Ukazuje nám tak svět dospělých na malém městě dětskýma očima. A dětem se snadno cokoli odpouští. I když v seriálu, který je zasazen do období po 1. světové válce, to děti také neměly tak jednoduché a pro výprask tatínek nešel daleko.

Pamatujete na „Rampepurdu rampepurďáckou”, jak právě Petr Bajza přezdíval mladou slečnu, která jim pomáhala v domácnosti? Jeho tatínek, pan Bajza, taky uměl přidat pár hlášek, jako třeba: „Starej Fajst buřta zblajz.”

Parta kluků byla různorodá, a přitom se k sobě tak hodili. Takže v partičce jsme mohli sledovat třeba Čeňka Jirsáka, který byl pobožný a jeho zálibou bylo sbírání hříchů ke svaté zpovědi, takže se občas klukům pochlubil s novým úlovkem:

Pánové, mám prima hřích. Musím hned ke svatý zpovědi. Nadával jsem cirkusákovi.

 Když k tomu přidáte vynálezce Antonína Bejvala, syna úředníka z berního úřadu Edu Kemlinka a Josef Zilvara z chudobince, který vyndá cigaretu z pusy jen, když jde kolem dospělý, tak víte, že zábava je zajištěna.

Za připomenutí stojí ale i celá řada zahraničních ikonických seriálů. Co třeba Beverly Hills 90210, Dallas nebo podobný Merlose Place? V devadesátkách jsme ale mohli koukat i na telenovely, jako je Esmeralda, Divoký anděl nebo třeba Casandra. Na své si přišli i milovníci akčnosti, třeba u Xeny, Herculese nebo Odpadlíka na harleyi.

Ať už jste velkými seriálovými fanoušky, nebo si jen dobře pamatujete devadesátá léta, vsadíme se, že většinu těchto kultovních seriálů znát budete. Jednoduché to ale tak úplně nebude. Uhádnout seriál či sitcom budete muset jen podle jedné seriálové postavy, její charakteristiky a dějové linky. Tak kolik jich poznáte správně?

Bylo pro vás snazší poznat české, nebo zahraniční seriály? A na který ikonický seriál se máte chuť jít teď podívat? Ať už vás zaujala vzpomínka na zelený ranč U Zelené sedmy, nebo historický seriál Doktorka Quinnová, nikdy nesáhnete vedle.

A jestli jste si v kvízu občas nevěděli rady, tak je možná čas na trochu opakování. Některé seriály z módy opravdu nevyjdou a pobavíte se určitě i dnes.

Zdroje článku: