Kvíz: Kulový blesk, kultovní film, na kterém se nechal nachytat již nejeden filmový znalec

Kvíz: Kulový blesk, kultovní film, na kterém se nechal nachytat již nejeden filmový znalec
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kultovní film Československa. Tím je snímek dvojice Smoljak – Svěrák Kulový blesk. Film o největší akci v dějinách stěhování není ochuzen o vtipné scény ani o výrazné herecké hvězdy tehdejší doby. Schválně, kolik si toho o filmu pamatujete.

Pátý scénář hvězdného dua Smoljak – Svěrák 

Za vtipným filmovým zpracováním tehdejší bytové situace stála věhlasně známá dvojice Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák. Nejednalo se však o jejich první spolupráci. Do konce roku 1987 společně vytvořili hned devět celovečerních filmů. Pátým napsaným scénářem byl právě Kulový blesk

Toto osvědčené duo za sebou v době natáčení Kulového blesku mělo již pár dalších úspěšných snímků. Začínali komedií o smolaři Františku Koudelkovi. Film Jáchyme, hoď ho do stroje! pod taktovkou režiséra Oldřicha Lipského byl natočen již v roce 1974. Hned o dva roky později vznikl další z tradičních československých filmů, a sice příběh o studentovi večerní školy Jiřím Kroupovi. Stejně jako u prvního snímku, i u filmu Marečku, podejte mi pero! došlo ke spolupráci s Oldřichem Lipským. Ještě před napsáním Kulového blesku vznikl film Na samotě u lesa. Poté, od roku 1980, bylo natočeno dalších pár komedií. Tři veteráni, Vrchní, prchni!, Obecná škola nebo Akumulátor 1. 

Svěrák se Smoljakem patřili k nejúspěšnější dvojicím filmových tvůrců. Na svém kontě mají na desítku filmů. Nutno podotknout, že jejich dílo se řadí mezi ty nejkvalitnější filmy minulého století na území Československa. 

Hlášky z Kulového blesku používá i dnešní mladá generace

Pojďme se ale vrátit zpátky k filmu Kulový blesk. Ten je propleten desítkami vtipných dialogů a poznámek, které i v dnešní době rezonují společností. 

Věhlasně známou se stala věta „Rodina se dusí.“. Postava Knotka v době velkého zmaru zase řekla:

Nejhorší na tom všem je, že člověk musí komunikovat s lidmi, se kterými nemá vůbec nic společného.

Snad každý si pamatuje otázku paní Jechové:

Sklep, máte sklep? A mohla bych ho vidět?

Tyto i mnohé další věty se staly skutečně kultovními.

Smoljak dokázal do filmu propašovat i své příjmení. A to nejenom do části s titulky. Na nakresleném plánu celé akce se objevuje jeho jméno, jakožto jednoho ze zúčastněných stěhování. Na programu akce Kulový blesk II. jsou zase zapsaná jména pracovníků štábu. K natočení dalšího dílu ale nikdy nedošlo. A to i přesto, že byl původně v plánu. Scénář ale nikdy nebyl dopsán.

Ve filmu se objevuje hned několik známých Smoljaka a Svěráka z Divadla Járy Cimrmana. Před kameru se ale postavili i někteří ze členů štábu. Například kameraman si zahrál roli komparsu při večerní oslavě.

Ne vždy šlo vše podle plánu, populární byla i improvizace

Film Kulový blesk byl do detailu promyšleným snímkem, který neměl nouzi ani o improvizaci. Natáčení si užil jak štáb, tak i samotní herci. Nutno říct, že výsledek skutečně stojí za to. Tak schválně, jak si s otázkami o filmu poradíte vy.

Zdroje článku: