Krásná Karin Dor nejen Ribanou v příběhu Karla Maye

Krásná Karin Dor nejen Ribanou v příběhu Karla Maye
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Možná to brala jako výhodu, že se v roli Ribany neusadila tak silně jako její „indiánští bratři a sestry“. Karin Dor se ve světě filmu zařadila spíše do velké populární skupiny Bond girls, když v roce 1967 zahrála na milostnou strunu Jamesi Bondovi v podání Seana Conneryho.

Dor si zahrála svůdnou Helgu Brandtovou, agentku zločinecké organizace Spectre, pověřenou zabít agenta 007.

Teď tě mám,

říká ve své roli.

No tak si to užij!,

on odpovídá. Udeří ho do obličeje a vyhrožuje mu chirurgickým nožem, který jí vyrve a přeřízne jím pásek na jejích černých šatech. Helga zkušeně přechází z chladné a vypočítavé mrchy k vášnivé obdivovatelce Conneryho. Nakonec ji sežerou piraně, ale i tak zůstává nezapomenutelnou.

Dor také nedokáže přežít do konce filmu Alfreda Hitchcocka s názvem Topaz (1969), kde je jako Juanita de Cordoba vdovou po revolučním hrdinovi. Dokonce ji zastřelí její milenec poté, co zjistí, že pracuje v utajení.

Překvapivě tyto významné role ve dvou komerčně úspěších filmech v angličtině nepomohly Dor dosáhnout dalšího mezinárodního uznání. V průběhu 60. let však byla velmi populární v Německu a Rakousku, hlavně v akčních filmech volně založených na thrillerech Edgara Wallace a díky westernovým dobrodružstvím Karla Maye. Možná to bylo dáno tím, že v režijní židli byl její první manžel Harald Reinl.

Narodila se jako Kätherose Derr ve Wiesbadenu, na škole studovala herectví a balet. Ve filmu začínala jako komparzistka. Vdala se v 18ti letech za režiséra Reinlema, který byl o 30 let starší.

Harald Reinl dal Karin příležitost též ve svých třech filmových mayovkách (slečna Ellen ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře, indiánská dívka Ribana ve filmu Vinnetou – Rudý gentleman a slečna Mabel ve filmu Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti), dále v pikantně pohádkovém hororu „Die Schlangengrube und das Pendel“ (1967) i v německém hrdinském eposu „Die Nibelungen“ (1966-67). 

Kromě sérií Wallace a filmech Maye byla Dor oblíbenou slečnou v nouzi v několika hororových filmech.

V polovině 60. let herečku se musela vypořádat se smrtí obou rodičů, s rozvodem s Haraldem Reinlem a s rakovinou. S obtížemi překonala toto těžké období, včetně druhého, nepříliš šťastného manželství s Güntherem Schmuckerem (svatba r. 1972). Roku 1988 se provdala potřetí, a to za filmového producenta Georga Roothama, s nímž žila až do jeho smrti (2007) střídavě v Beverly Hills a v bavorském Rottalu.

V 80. a 90. letech už Karin Dor až na menší výjimky nepřijímala herecké role, i když v novější době příležitostně působila v divadle a televizi.

Zdroje článku: