Pohádkový kvíz: Uhádněte královny z českých pohádek

Pohádkový kvíz: Uhádněte královny z českých pohádek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V hradech a zámcích v dávných dobách žili králové a královny. Dámy mají vždy přednost, takže se i dnes zaměříme na ně. Vy máte možnost otestovat si Vaše mozkové závity. Dozvíte se, jestli jste v pohádkách vnímali naše ctěné dámy, královny pohádek.

V první pohádce zachrání odvážný Tadeáš princeznu Marianu, kterou mstivá královna začarovala, protože toužila po rubínovém šperku nedotknutelnosti. Princezna si z královny tak trochu utahovala, vysmívala se jí. Kdo je hodný, spravedlivý a pracovitý s čistým srdcem, ten se čertů bát nikdy nemusí. Jsou to jeho kamarádi a pomůžou mu vždy, když potřebuje. Třeba když zákeřná sestra Dora chce být na trůně za každou cenu. Podíváme se také do Růžového království, kde spí zakletá princezna Růženka, kterou princ Jaroslav svým polibkem vysvobodí. Lucifer miluje princeznu Anetu. Aneta má být provdána za prince Jeronýma, se kterým se už od dětství nesnáší.

Princ Afron s mladším bratrem Otmarem vezou na hrad krále Jorgena darem překrásného vzácného ptáka, který umí přivolávat lásku a zaplašit smrt. Po cestě se Afron zamiluje do neznámé krásky. Tady se role královny ujala Mahulena Bočanová. Nad královským hradem krouží obrovský drak, princezna Karolína si s pláčem navléká černé smuteční šaty a na nádvoří hoduje pár pozvaných princů. V království, kde král jezdí jen na lovy a honí po lesích divokou zvěř, prosí netrpělivá královna svatou Kryšpínu o miminko. Když jí dojde trpělivost, obrátí se na čerta žijícího nedaleko ve starém rozpadlém mlýně a královně se zakrátko narodí holčička jako z růže květ.

Princ Karel těžce nese, že je mladší. Nemůže vládnout. Proto svému staršímu bratru Janovi dá víno s lektvarem zapomnění. Někdy stačí zazvonit zvonečkem a pohádky je konec. Jenže tady je to právě naopak. V říši lidí se setkáváme s rodinou Majerových, kde pan Majer povídá dětem pohádky na dobrou noc. Romantická pohádka vypráví o princezně, která vyrůstala bez maminky. Její otec je vlídný a spravedlivý král, dceru nadevše miluje. Stará se o ni úžasně. Naučil ji dokonce výborně šermovat, ale chce ji za každou cenu ihned provdat, aby se nevyplnil osud, v němž má napsáno, že si musí vzít sobeckého prince Jana.

Doufám, že jste si pohádky trochu osvěžili v paměti a že se na zámky či hrady rádi s dětmi, partnery anebo sami vypravíte.

Zdroje článku: