Konec starých časů: Když si Josef Abrhám odskočil ke komediálnímu žánru, vždy byl neodolatelný

Konec starých časů: Když si Josef Abrhám odskočil ke komediálnímu žánru, vždy byl neodolatelný
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
To nakonec předvedl třeba v komediích Kulový blesk, Svatební cesta do Jiljí nebo Vrchní, prchni!. A v případě Vančurovského příběhu v režii Jiřího Menzela si Josef Abrhám doslova užíval roli novodobého Barona Prášila.

Vančurova kniha poprvé vyšla v roce 1934. Do středu zájmu se vrátila poté, co režisér Jiří Menzel námět zpracoval do filmu. Menzel měl dokonce už od sedmdesátých let k dispozici Vančurův původní scénář, ale s hrůzou zjistil, že Vančura byl sice výborný spisovatel, ale scénář napsat neuměl. Přiznal, že dobrý film by podle něj rozhodně neuměl natočit.

Nakonec scénář napsal Jiří Blažek, který měl tvorbu Vladislava Vančury rád už z dob studií na FAMU. Jiří Menzel mu ochotně pomáhal, protože nebylo úplně snadné mnohavrstvý příběh proměnit do formy, podle které by se dal natočit film.

Konec starých časů se odehrává krátce po první světové válce na statku se zámečkem Kratochvíle. Na Kratochvíli jednoho dne přijde plukovník kníže Alexej Nikolajevič Megalrogov v podání Jiřího Abrháma.

Šarmantní muž vybraných způsobů ve skutečnosti není světaznalý kníže, ale moderní Baron Prášil a Don Quijote v jedné osobě. Kníže dokáže pobavit svými historkami každou společnost a i ten nejobyčejnější příběh dokáže přibarvit tak, že se brzy stane vyhledávaným bavičem.

O filmu

Chod statku se najednou točí jen okolo Megalrogova. Regentem zámku a panství Kratochvíle je po první světové válce velkostatkář Stoklasa a nikdo by ho nezahrál lépe než Marián Labuda. Malý kulatý vdovec zde žije se dvěma dcerami a jejich vychovatelkami poměrně klidný život až do příjezdu knížete. Kolem starší Michaely už se točí nápadníci a Stoklasa by rád získal panství do vlastnictví a zapadl mezi místní smetánku, která ho zatím mezi sebe nepřijala.

Když se z lesa najednou vynoří plukovník kníže Alexej Megalrogov a jeho sluha Váňa, vyvolá to pořádný rozruch. Knížete nikdo nezná, ale on bez ostychu hoduje, čte z ruky Michaele, klíčnici Cornelii i Susanne. Dokáže na sebe strhnou pozornost všech přítomných dam, a tak není divu, že se ho pánové chtějí zbavit. Jenže kníže má tak vlivné obdivovatelky, že se stává oficiálním hostem na zámku. Megalrogov je vskutku univerzálním společníkem. Hraje si s dětmi, okamžitě si najde přátele v kuchyni a nestydatě flirtuje s Michaelou. Alexej dokonce tvrdí, že jeho matkou byla Perchta z Rožmberka!

Dny na Kratochvíli plynou rychle jako voda. Stále více lidí začíná o knížeti pochybovat a nejhůře jeho přítomnost nesou pánové, protože se na ně nedostává dost přízně od přítomných dam. Ale i kníže ví, kdy je čas odejít zase jinam.

Filmu v době jeho premiéry uškodilo načasování. Byl sice dokončený v roce 1989, do kin se dostal ale až v dubnu 1990, po listopadových událostech.

Pár zajímavostí

Film byl natočen v interiérech a exteriérech státního zámku Krásný Dvůr nedaleko Podbořan v Ústeckém kraji.

Osobním kaskadérem Josefa Abrháma byl Jaroslav Tomsa, zakladatel české kaskadérské školy.

Na natáčení se za svým otcem Josefem Abrhámem přišel podívat i jeho tehdy jedenáctiletý syn Josef Abrhám ml. Když viděl historický filmový fundus, neodolal a vzal si na sebe část brnění a zmizel. O několik hodin později se vrátil s helmou plnou zahraničních peněz, protože zahraniční turisté se bavili a neopomněli to dát financemi najevo. Jeho otec situaci nevzal příliš s humorem, jak by se na představitele knížete Megalrogova hodilo.

Dostaveníčko na Kratochvíli je připraveno na 20. října odpoledne na ČT1. Film je také k dispozici na Voyo.

Zdroje článku:
  • Revue Filmového přehledu 20230413, Martin Šrajer,
  • filmovyprehled.cz,
  • Autorský text