Komedie Pane, vy jste vdova černým humorem nešetřila. Záměna mozků při transplantaci spustila lavinu bláznivých událostí

Komedie Pane, vy jste vdova černým humorem nešetřila. Záměna mozků při transplantaci spustila lavinu bláznivých událostí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po veleúspěšném filmu Kdo chce zabít Jessii? z roku 1966 byli diváci nedočkaví na další nápady režiséra Vorlíčka. Konečně se v roce 1969 dočkali zprávy, na kterou čekali. Vorlíček prozradil, že spolu s Milošem Macourkem napsali scénář o „takové malé záměně mozků“.

Normalizace se teprve rozjížděla, ale Václav Vorlíček zavzpomínal, že musel vystřihnout jednu moc hezkou scénu se Sovákem a Janžurovou, když debatovali o panování. A to i přesto, že od začátku děje se příběh odehrává někde úplně jinde, mimo náš reálný svět. Kromě barvitého scénáře plného prvků grotesky a černého humoru, se na úspěchu filmu ve velké míře podíleli Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda, Helena Růžičková, Stella Zázvorková, Eduard Cupák, Jan Libíček, Vladimír Menšík, Miloš Kopecký, Olga Schoberová a další herci.

Hvězdou číslo jedna se samozřejmě stala Iva Janžurová jako Evelyna Kelettiová a její klon z telecího masa. Diváci si zamilovali koktavého dobráka Stuarta Hampla, kterému vtiskl podobu Jiří Hrzán. Nestává se moc často, aby člověk s vadou řeči dokázal v hereckém oboru tak uspět, jako se to povedlo právě Hrzánovi. A zatímco někteří režiséři se snažili jeho vadu skrýt, Vorlíček z něj udělal pěkně koktavého astrologa.

To byl trochu oříšek pro Ivu Janžurovou, která se po záměně mozků musela naučit pěkně koktat.

Vorlíček si pochvaloval všechny možnosti, které tvůrce získá v okamžiku, kdy se svým filmem zajde do světa fantazie. Zatímco v reálném světě je třeba se držet základních zákonů světa, v tom vymyšleném světě je možné prakticky všechno. A v případě, že se tyto dva světy spojí, zrodí se možnost pro celou řadu komických prvků. Podle Vorlíčka však divák musí na hru přistoupit, a to se určitě v tomto případě povedlo.

Zajímavosti o filmu

Film se také mohl jmenovat Proboha, snědli jsme paní Kelettiovou! nebo Pane, vy jste dvojnásobná vdova. Pracovní název pak zněl Kdo chce zabít krále?

Když se během příprav na natáčení Helena Růžičková a Iva Janžurová dozvěděly, že ztvární šílenou vražedkyni Štubovou, vydaly se na „exkurzi" do psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích. 

Václav Vorlíček a Miloš Macourek vymysleli celý příběh během společné rodinné dovolené na ostrově Hvar.

Film zvítězil na 9. mezinárodním festivalu vědecko-fantastických filmů v Terstu. Iva Janžurová (Evelyna Kelettiová) tamtéž obdržela cenu Stříbrný asteroid pro nejlepší herečku. 

Roli krále Rosebuda IV. (Jiří Sovák) odmítl Václav Voska. Evelynu Kelettiovou (Iva Janžurová) měla původně hrát Jiřina Bohdalová. V té době však za roli ve filmu Ucho padla do nemilosti.

Dle vyjádření režiséra Václava Vorlíčka šlo o jeho nejoblíbenější vlastní film.

Ke zhlédnutí na prima+ a VOYO

Zdroje článku:
  • Tajemství slavných filmů, Pavel Taussig, ISBN 978-80-88207-20-7,
  • csfd.cz,
  • Autorský text