Komedie, které pobláznily svět, tentokrát z roku 1990

Komedie, které pobláznily svět, tentokrát z roku 1990
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V Československu se v roce 1990 filmaři věnovali spíše natáčení projektů, které by ještě před pár lety neprošly cenzurou, a proto se domácích komedií moc neurodilo. Největší chrlič filmů z USA dal světu několik snímků, které si rádi vychutnáme do dneška.

Jasnou jedničkou se stal film Sám doma, přestože k nám se dostal s několikaměsíčním zpožděním. Film zaujal především roztomilým chlapečkem, kterého ztvárnil Macaulay Culkin. Sláva, kterou mu film přinesl, ho bohužel na dlouhé roky poznamenala. Zdá se však, že dnes už má čtyřiačtyřicetiletý bývalý dětský idol svůj život pod kontrolou. Kořením filmu byli i dva nepříliš zdatní zloději, se kterými si malý Kevin slušně „pohrál“.

Věděli jste, že jeden youtubový kanál požádal lékaře o analýzu jednotlivých zranění „Mokrých banditů“, které si způsobili kvůli chlapcově vynalézavosti z nastražených pastí? Verdikt lékaře byl následující: oba bandité by zemřeli nejspíš 2x už v prvním filmu. První smrt by si Harry (Joe Pesci) vysloužil už na namrzlých schodech před domem. V lepším případě by se zranil tak, že už by žádné další taškařice nedělal. Marv (Daniel Stern) by se sice dostal do baráku, ale stopku by mu vystavila padající žehlička. Další smrtelnou tečkou by pro oba po prodělaných zraněních byla rána lopatou na sníh od souseda Marleyho.

Bláznivé cestování časem

V diváckém hodnocení mladému obránci rodinného sídla šlapal na paty Márty ve filmu Návrat do budoucnosti III. Nečekaně sympatický Michael J. Fox už si svou diváckou rodinu hýčkal ve dvou předchozích filmech. Tentokrát se vydal do roku 1885 a je tedy jasné, že v této divoké době se nenudil ani Márty, ani diváci.

Pro Michaela J. Foxe bylo období, kdy natáčel divoké jízdy časem, plné rodinných záležitostí. Natáčení filmu se zpozdilo kvůli smrti jeho otce a během natáčení se stal poprvé otcem.

Zajímavé je, že děj filmu byl vlastně zasazený do této doby proto, že se během natáčení předchozích filmů Fox zmínil, že by si někdy rád zahrál ve westernu. Zjevně byl velkým obdivovatelem Clinta Eastwooda a ve filmu se dokonce představoval jeho jménem.

Až takový zájem o romantiku s lehkou holkou nikdo nečekal

Sny se někdy splní i holkám, které sejdou ze správné cesty. O tom přesvědčila miliony diváků na celém světě Pretty Woman, které propůjčila široký úsměv Julia Roberts. Obě hlavní role odmítla řada slavných herců.

Film nakonec vydělal skoro půl miliardy dolarů a rozhodně byl největším překvapením roku. Težko říct, v čem bylo jeho kouzlo. Možná všichni občas chtějí vidět pohádku. Rozhodnutí změnit žánr z dramatu na romantickou komedii byl skvělým tahem. Původně měl být film temným sociálním dramatem o těžkém životě prostitutek. Právě na takovou roli Roberts dělala konkurs.

V původním scénáři měla být Vivian (Julia Roberts) závislá na kokainu. Film měl skončit tím, že Edward (Richard Gere) vysadí Vivian na stejném místě, kde ji vyzvedl. Pohádají se, protože se do něj zamilovala a odmítá si vzít 3 000 dolarů, na kterých on trvá. On pak vztekle hodí peníze na zem a odjede. Vivian sebere peníze, odejde domů a rozhodne se za ně splnit Kitin životní sen tím, že ji vezme do Disneylandu.

Zdroje článku: