Keanu Reeves slaví začátkem září šedesátiny. Připomenout si ho můžeme ve filmu Nebezpečná rychlost

Keanu Reeves slaví začátkem září šedesátiny. Připomenout si ho můžeme ve filmu Nebezpečná rychlost
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film, jehož nejzajímavější část se odehrává v městském autobusu, není třeba představovat. Mladý Keanu Reeves a neznámá Sandra Bullock tenkrát diváky zaujali nejen hereckými výkony, ale i chemií, která mezi herci fungovala.

A jak až po mnoha letech Sandra přiznala, sympatie nemuseli předstírat a byli si hodně blízcí. Jenže oba v té době měli jiné vztahy, a tak jejich jiskření zůstalo jen na filmovém plátně.

Film Nebezpečná rychlost neměl vůbec velkolepé ambice, aby se stal kasovním trhákem. Přesto se mu podařilo z nákladů na výrobu kolem 30 milionů dolarů vydělat úctyhodných 121 milionů v Americe a 350 milionů dolarů celosvětově.

Sandra Bullock a Keanu Reeves vzpomínají v podcastu 50 MPH na natáčení Nebezpečné rychlosti.

Pamatuji si vůz plný opravdu milých a zábavných lidí,

 jásala Sandra Bullock.

Úspěch toho filmu byl naprosto nečekaný. A fakt, že je stále v nejrůznějších situacích předmětem rozhovorů mezi mnoha generacemi… Mám z toho opravdu moc dobrý pocit. Vlastně poněkud hořkosladce nostalgický. Protože zkrátka nečekáte, že se něco takového stane. Je to jako úder blesku a ten přijde vždycky náhle,

vyjádřila herečka své pocity k filmu.

Všichni umělci a členové štábu, kteří na filmu pracovali, byli vřelí a srdeční. A myslím, že v té zábavě a s tím vysokým nasazením všech účinkujících, tvůrců a umělců, kteří na filmu pracovali, to z něj tak nějak vyzařuje, víte,

poznamenal Keanu Reeves o důvodech úspěchu filmu.

Zajímavosti

Sandra Bullock (Annie) si kvůli filmu udělala řidičák na autobus. Na první pokus.

20th Century Fox původně nesouhlasilo s obsazením Keanu Reevese (Jack), protože chtělo do hlavní role větší hvězdu, ale režisér Jan de Bont odmítl natáčet s kýmkoliv jiným. Studio na obsazení Keanu Reevese přistoupilo až dva týdny před začátkem natáčení.

90 % všech akčních scén natočil Keanu Reeves (Jack) bez dubléra. Skok Jacka do autobusu měl dělat kaskadér, ale Reeves si scénu nacvičil a přes zákaz režiséra ji provedl sám. Ke konci natáčení už musel od riskování upustit, protože pojišťovna ho odmítala pojistit pro případ úrazu.

Při skoku přes dálnici byla použita rampa, na kterou autobus najel rychlostí 95 km/h. Vzduchem letěl 34 metrů a dostal se do výšky 6 metrů. Takovou výšku nikdo nepředpokládal, proto není v několika záběrech autobus vidět celý, jen jeho dolní část.

Během natáčení filmu bylo použito celkem třináct autobusů, včetně dvou, které explodovaly. Všechny měly svoje zaměření: jeden byl pro vysokorychlostní scény, další pro záběry podvozku s bombou, jeden na skok atd. Jeden z těchto autobusů byl využit ve více než šedesáti dalších filmech a reklamách.

V původním obsazení měl hrát Jeff Bridges Jacka a Ellen DeGeneres Annie. Role Annie byla nabídnuta i Halle Berry, která ji odmítla. Roli Jacka pak postupně odmítli Stephen Baldwin, William Baldwin, Johnny Depp, Bruce Willis, Tom Cruise a Tom Hanks

Na nejúspěšnější akční film roku 1994 se můžete podívat 8. září večer na Prima Max nebo kdykoliv na Disney+.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • csfd.cz,
  • Autorský text