Kdo byl vlastně slavný německý spisovatel Karel May a tvůrce Vinnetoua

Kdo byl vlastně slavný německý spisovatel Karel May a tvůrce Vinnetoua
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeho postava, Vinnetou, je stejně známá jako Harry Potter, ale život bestsellerového autora Karla Maye, narozeného v devatenáctém století, zůstává zahalen tajemstvím. Co je skutečnost a co je fikce?

Říká se, že Karel May (1842-1912) je nejprodávanějším spisovatelem v Německu a dodnes je považovaný za nejčtenějšího německého autora. Bohužel přesná čísla, která by tvrzení podpořila, nejsou k dispozici, protože Mayovy knihy vyšly v době, kdy takové záznamy a elektronický sběr dat ještě neexistovaly. Publikační historie děl plodného spisovatele je navíc značně nepřehledná. Mnoho příběhů se objevilo jako sériové romány v novinách a v haléřových brožurách, než byly vydány v knižním formátu.

Náklad jeho díla se však odhaduje na více než 200 milionů výtisků, včetně překladů do více než 40 jazyků. Taková čísla převyšují pouze dnešní největší literární úspěchy, jako je ten J. K. Rowlingové, jejíž příběhy o Harrym Potterovi se mohou pochlubit prodejem více než 450 milionů výtisků.

May psal své indiánské dobrodružství ve vězení

Ve skutečnosti byl May ve vězení více než jednou, často za drobné krádeže a občas za směšné zločiny, včetně krádeží zbytků svíček. Často byly zločiny spáchány z nouze. Zručný podvodník ukradl peníze, kožešinu a jednou pět kulečníkových koulí. V roce 1870 musel strávit ve vězení čtyři roky, což byl jeho nejdelší trest.

May však našel radost ve svém neštěstí, protože mohl využít vězeňskou knihovnu. Přečtení mnoha knih, ke kterým by se na svobodě nikdy nedostal, mu umožnilo stvořit si svůj Divoký západ. A právě v takovém vysněném prostředí potom žily jeho knižní postavy.

Spisovatel byl ve svém výzkumu pečlivý. Hltal zeměpisné knihy, cestopisy a klasické dobrodružné romány, jak o něm napsal jeho životopisec Thomas Kramer. Veškeré jeho znalosti, včetně takových detailů, jako byla jména indiánských koní, pocházely pouze z knih. Nikdy se nevydal do Severní Ameriky, aby si informace ověřil.

Svou fantazii uplatňoval nejen v knihách, ale dokonce se za autora cestopisů vydával, aby tak šikovně mohl vysvětlit svou nepřítomnost, když byl právě ve vězení. Některé časopisy mu pomáhaly vytvářet image cestovatele, aby se lépe jeho články prodávaly. Psalo se, že procestoval všechny země, které se objevily v jeho knihách.

Pravdou je, že když v roce 1875 publikoval svůj první příběh o Vinnetouovi, nikdy nevycestoval z Německa. To samé platilo, když se jeho dobrodružné knihy v 90. letech 19. století staly bestsellery. Na sklonku života však podnikl dvě dlouhé cesty na některá místa, o kterých psal ve svých knihách.

V letech 1899 a 1890 odjel na cestu na Blízký východ a v roce 1908 odcestoval do USA. Na Divoký západ, kde se odehrávala dobrodružství Vinnetoua a Old Shatterhanda, se mu ale nepodařilo dostat. Místo toho spisovatel, který byl ve špatném zdravotním stavu, ukončil svou cestu u Niagarských vodopádů na východě.

Dokonce i Hitler byl fanouškem Karla Maye

Jeden novinář o návštěvě v domě Adolfa Hitlera v roce 1933 napsal, že vedle police, na které stály politické a vědecké práce, měl Hitler i kompletní sbírku titulů od Karla Maye. Neexistují však žádné fotografie, které by toto tvrzení dokazovaly. Neexistuje také žádný důkaz, že Hitler doporučoval svým generálům používat Mayovu válečnou taktiku, jak se tvrdilo. Je pravděpodobné, že Hitler, stejně jako mnoho jeho současníků, byl jednoduše fanouškem Karla Maye. Když si zrovna neplánoval nadvládu nad celým světem, možná si zkrátka rád četl.

Zdroje článku: