KVÍZ: Taxík bavil Aleše Hámu více, ale uznává, že i Kde domov můj? má své kouzlo

KVÍZ: Taxík bavil Aleše Hámu více, ale uznává, že i Kde domov můj? má své kouzlo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tahle vědomostní soutěž asi není pro diváky, kteří v podobných pořadech vyhledávají hlavně napětí a drama. Je to spíš o poklidném pokoukání a nových informacích o naší vlasti. Přesto vám otázky ze všech možných oborů mohou zamotat hlavu – a to i v našem kvízu.

Otázky ze soutěže najdete i v našem kvízu

Soutěž Kde domov můj? baví diváky ČT každý všední podvečer od roku 2016. Zaměřuje se, jak z názvu vyplývá, na naši drahou vlast a nejrůznější obory – historii, kulturu, zeměpis, vědu atd. Každý, kdo by se rád zúčastnil, proto musí dobře zvážit a upřímně si odpovědět, zda má dostatečně velký přehled. Pokud snad nechcete riskovat přímo v televizním studiu, můžete si s námi vyzkoušet kvíz inspirovaný právě tímto pořadem.

Kdybyste se časem přece jen rozhodli zkusit štěstí naostro, bylo by dobré si nejdřív zopakovat základní pravidla. Ve hře Kde domov můj? jsou tři kola a soutěžící si vybírají otázky z uvedených témat o různé obtížnosti, která je vyjádřena počtem bodů. Po prvním kole logicky vypadává ten, kdo získá bodů nejméně. Ve druhém kole zbylí soutěžící vybírají z otázek na jakékoli téma. Tvoří je odborníci z rozličných oborů, jimž pomáhají kontroloři dbající na správnost užitých zdrojů, spisovnost i vyváženost témat.

Není vizuálně až tak zajímavá, ale boduje

Aleš Háma není, co se moderování týče, žádným nováčkem. Dříve totiž jezdil se soutěžním Taxíkem, kde vozil lidi tam, kam potřebovali, a cestou jim pokládal nejrůznější otázky. Mohli se tak nejenom svézt, ale i něco vyhrát. Jak na tento pořad Háma vzpomíná?

„Nevím, jestli to není kontraproduktivní vůči soutěži Kde domov můj?, protože vám řeknu, že jsem měl Taxík raději,“ přiznal v rozhovoru pro deník.cz. „Unikátní byl v tom, že v něm velmi často docházelo k nepředvídatelným situacím, což je to, co mě na práci moderátora, v tomto případě řidiče, strašně baví. Musíte reagovat a komunikovat s lidmi, na které nejste připraveni, je to živé, akční, často vtipné nebo ztřeštěné. S Taxíkem jsem prožil pět let života. Navíc to byla první velká vědomostní soutěž, kterou jsem dělal. Byla to pro mě úžasná zkušenost…“

Mám ale samozřejmě velkou radost, že mají lidé soutěž Kde domov můj? rádi a že si našla své stálé místo ve vysílacím schématu České televize. Ze zkušenosti i povídání přátel nebo kolegů vím, že její sledování patří v mnoha rodinách k jakémusi podvečernímu rituálu. Jiní ji mají puštěnou jen jako podkres u psaní úkolů s dětmi, u přípravy večeře či u žehlení, protože co si budeme povídat – vizuálně není úplně napínavá. Není to trhák ve smyslu invence. Ale i bez toho boduje.

Ať už patříte k fanouškům této jednoduše působící, ale přece jen ne zcela snadné vědomostní soutěže, anebo dáváte přednost napínavějším pořadům, jako je třeba Superlov, věříme, že náš kvíz jste si vyzkoušeli rádi. Příjemně jste tak mohli strávit pár minut a odreagovat se po práci. Třeba jste se i dozvěděli něco nového o naší krásné zemi.

Zdroje článku: